szerző:
hvg.hu

Ahogy testünket rendszeres testmozgással, úgy agyunkat más módszerekkel lehet egészségesen tartani. Mutatjuk, hogy mit kell tenni érte.

A NeuroNation kifejezetten az emberi agy karbantartására, fejlesztésére és egészségesen tartására specializálódott. A többek között mobil technológiákkal is segítő szervezet összeszedte legfontosabb tapasztalatait: szakértői szerint ez a 3 legfontosabb, és egyben legegyszerűbb trükk arra, hogy agyunk egészséges legyen, és hosszú távon is kifogástalanul működjön.

1. Aludjunk eleget! Sokan tapasztalhatják diákéveik során, hogy egész nap tanulnak, este pedig úgy érzik, nem tudnak semmit, de másnap a vizsgán minden eszükbe jut. Ennek oka, hogy a hippokampuszban tároljuk az információt aznap, éjszaka pedig alvás közben lesz belőle hosszú távú memória – ehhez persze 4-5 óra alvás nem elég. Mi is felhívtuk rá a figyelmet: ha nem alszik eleget, agyát komoly kockázatnak tesz ki. Ide kattintva olvashat a veszélyekről, és arról is, hogy kinek mennyi az elég alvás.

2. Tanuljunk és beszéljünk idegen nyelveket! Kutatások sora bizonyítja, hogy a legalább két nyelvet beszélők jobb memóriával rendelkeznek, hiszen az egyik nyelvről a másikra váltás folyamatos edzésben tartja agyunkat.

3. Mentálisan éljünk aktív életet! Rengeteg dologgal lehet ilyen aktivitást elérni, akár sakkozással is, de a zenetanulás is megteszi. A lényeg, hogy napi rendszerességgel állítsuk – a munkánkon kívül – kihívások, kreativitást és gondolkodást igénylő feladatok elé agyunkat. Ezzel közel 50 százalékkal csökkenthető az időskori demencia kockázata.

Persze vannak esetek, amikor agyunk minden tanács betartása ellenére is fura dolgokat művel: ilyen a részegség és a szerelembe esés is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!