szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több száz éhséggel kapcsolatos tudományos kutatást összegeztek, és úgy tűnik, semmi sem garantálja, hogy ne legyünk éhesek étkezés után.

Az étkezéssel és éhséggel összefüggésében a legújabb kutatás nem próbált igazságot tenni, és a rajta dolgozóknak alapos okuk volt erre, hiszen észrevették, hogy mindig más eredmények születnek a témában. Épp ezért az elmúlt évekből nem kevés munkával 462 tanulmányt vizsgáltak meg a Sheffield Egyetemen, és kiderült: 225 kutatás szerint van összefüggés a bevitt kalória mennyisége és az éhség kialakulása között, 237 szerint pedig egyáltalán nincs.

A kutatás vezetője, Bernard Corfe a Vice-nak nyilatkozva elmondta: az éhség sokkal összetettebb jelenség, mint gondoljuk, rengeteg kiváltó oka van, nem csak az, hogy nem ettünk eleget vagy rég ettünk. A vizsgált beszámolókon is látszott – a résztvevők mindig jelezték, ha éhesek –, hogy egy étel látványa vagy illata, illetve az ember rossz vagy épp jó kedélyállapota, esetleg az alkalom (pl.: filmnézéshez kötődő nassolás gondolata) is okozhat éhséget annak ellenére is, hogy nem sokkal korábban megtörtént az elegendő kalóriabevitel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!