szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem lehet eléggé óvatos az ember, ha a Facebook-fiókjáról van szó. Mutatunk néhány olyan dolgot, amit ha beállít, sok bosszúságtól kímélheti meg magát.

Attól függetlenül, hogy ki mennyire használja tudatosan a Facebookot – legyen szó tájékozódásról, kapcsolattartásról vagy épp munkáról –, nem árt tisztában lenni néhány alapvető biztonsági beállítással sem, hogy minél nagyobb biztonságban tudjuk használni a közösségi oldalt. A Mashable készített egy ötös listát, amin érdemes végigmenni.

1. Kéretlen megjelölések

Nemcsak akkor lehet kellemetlen egy megjelölés a Facebookon, ha egy kevésbé vállalható fotóról van szó, a közösségi oldalon terjedő vírusok is gyakran használják ezt a megoldást, hogy még több ember kattintson a kártékony tartalomra. Szerencsére könnyen elejét lehet venni a dolognak: kattintsunk a Beállítások menüre, majd a képernyő bal oldalán az Idővonal és megjelölés fülre. Az itt megjelenő opciók közül a Hogyan tudom szabályozni a megjelölések ajánlását, illetve ha mások megjelölnek? című részt kell keresni, majd ott a legelső biztonsági beállítást bekapcsolni.

©

Ennek köszönhetően még azelőtt engedélyezhetjük vagy tilthatjuk a megjelölést, hogy az megjelenne a Facebookon és mások is látnák azt.

2. Belépési figyelmeztetések

Bár a Facebook komoly biztonsági intézkedéseket tesz annak érdekében, hogy a felhasználói fiókokat ne lehessen feltörni, nem árt, ha duplán óvatos az ember. A közösségi oldalon szerencsére beállíthatjuk, hogy értesítsen bennünket a rendszer, ha felmerül a gyanú, hogy a profilt esetleg feltörték. A Biztonsági beállításoknál a Belépési figyelmeztetések minden alkalommal jelez, ha a megszokottól eltérő eszközről vagy böngészőből történik a bejelentkezés. Itt megadhatjuk azt is, hogy emailben és/vagy telefonon értesítsen bennünket a Facebook az ilyen esetről.

©

Ha még biztonságosabb fiókot szeretnénk, az alatta lévő Bejelentkezés-jóváhagyások menüpontnál kérhetjük azt is, hogy a rendszer SMS-ben küldjön nekünk egy bejelentkezési kódot, amikor ismeretlen böngészőből akarunk a profilhoz hozzáférni. Ilyenkor csak akkor enged tovább bennünket a Facebook a bejelentkezésnél, ha ezt a kódot begépeljük.

3. Ki láthatja a korábbi bejegyzéseket?

A Facebookon nemcsak az aktuális megosztásainknál dönthetjük el, hogy kik lássák azokat. Ha nem szeretnénk, hogy a korábbi posztjaink bárki számára megtekinthetők legyenek, érdemes változtatni azok elérhetőségén.

©

A Beállítások menüpont Adatvédelem részénél korlátozhatjuk a korábbi bejegyzések láthatóságát. A jóváhagyással az összes korábbi nyilvános, vagy ismerősök ismerősei által látható bejegyzés automatikusan átvált, és attól fogva csak az ismerősök láthatják. Fontos, hogy ha később mégis meggondolnánk magunkat, a posztokat csoportosan már nem, csak egyesével tudjuk ismét nyilvánossá tenni.

4. Nyilvános adatok

Az évek során jó néhány alkalommal frissíthetjük a profilunk adatait, amit egyébként nem feltétlenül szeretnénk, hogy az ismerőseinken kívül más is lásson. Ha szeretnénk megtudni, hogy hogyan néz ki a profilunk egy idegen számára, a profiloldalon a borítóképnél található - gombra nyomjunk, majd válasszuk ki a Megtekintés mint… opciót. Ilyen módban a Névjegyre kattintva látni fogjuk, mit láthat a nyilvánosság, vagy egy bizonyos ismerősünk.

©

A képernyő felső részén megjelenő fekete sáv bezárásával visszatérhetünk a normál nézetre. Ezek után ha úgy gondoljuk, túl sok látszik belőlünk a világ számára, a névjegyadatoknál egyesével is beállíthatjuk a láthatóságot.

5. Alkalmazások

A személyes adatok áttekintése és a biztonsági beállítások módosításán túl érdemes lehet egy pillantást vetni az általunk „használt” alkalmazások listájára is. Példának okáért sok játék kér engedélyt a profiladatokhoz való hozzáféréshez, ha például Facebookkal akarunk belépni, de az is lehet, hogy olyasmi szerzett engedélyt, aminek mi nem adtunk.

A Beállításoknál a képernyő bal oldalán lévő Alkalmazások pontra kell kattintani, ami azonnal listázza az általunk „használt” összes appot. Ezek mindegyikénél külön-külön megnézhetjük azt is, hogy milyen adatok eléréséhez adtunk jogosultságot, és szükség esetén módosíthatjuk azt. Sőt, ha úgy látjuk, hogy valami felesleges, az ikon mellett lévő X-re kattintva törölhetjük azt a listáról.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!