szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Éppen tíz évvel ezelőtt, 2007. január 9-én jelentette be az Apple az iPhone-t, amely azóta is az okostelefonok zsinórmércéje.

Bár az okostelefont nem az Apple találta fel, mégis valahogy mindenki a cupertinói céghez köti ezt a fogalmat. Az elemzők kulturális ikonként emlegetik, és a legtöbb okostelefont ez a készülék ihlette valamilyen formában.

Az eredeti iPhone-t (amelyet már akkor is a Foxconn gyártott) éppen tíz évvel ezelőtt, január 9-én mutatta be Steve Jobs a San Franciscó-i Macworld Conference & Expo rendezvényen, többek között egy olyan szlogennel, hogy a mai napon az Apple újraalkotja a telefont. Az Apple-vezér – írja a Wikipedia – három eszköz ötvözeteként jellemezte az újdonságot, egy nagyképernyős iPod érintő irányítással, egy forradalmi mobiltelefon és egy áttörő internet-kommunikációs eszköz.

©

Van, aki június 29-ét tartja az „igazi” születésnapnak, mivel valójában ettől a naptól lehetett elérni Amerikában az iPhone-t – ekkor kezdődött az azóta már megszokottá vált sorállás is az új modellért. Az eltelt tíz év továbbfejlesztett modelleket, 11 új generációt hozott, az Apple drasztikusan átdolgozta a dizájnt, megváltoztatta a képernyő-méretet közelítve a phabletek felé, profi fényképezőgépekkel összemérhetővé tette a kamerákat. A közönség pedig, még a csillagászati ár ellenére is hálás az innovációért: 2016-ban már az egymilliárdodik iPhone eladását ünnepelhették az almás cégnél.

©

A túlzás nélkül korszakalkotónak nevezhető innováció mindemellett önmagában annyi bevételt termelt az Apple-nek, amely vetekedett a nagy konkurensek (Microsoft, Google) bevételével. „És a java még csak most jön” – mondják az Apple-nél. Erre az évre, amelyet a tizedik szülinap miatt jubileumi évként is emlegetnek mindenki valami nagyon újat vár az Apple-től. Az iPhone 7s vagy inkább iPhone 8 megjelenése őszre várható – ha erre a linkre kattint elolvashatja, milyen, természetesen nem hivatalos, információk érkeztek eddig róla.

Az alábbi videón pedig megnézheti a tíz évvel ezelőtti, korszakalkotó bejelentést:

Ha érdeklik az iPhone-os hírek, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

Bár intim probléma, muszáj beszélni róla

Bár intim probléma, muszáj beszélni róla

Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete

Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete