szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két volt alkalmazottja beperelte a Microsoftot, állítva, a cég nem figyelmeztette őket, milyen egészségügyi következményekkel járhat a munkájuk.

Nem mondható álommelónak az, amit a Microsoft Online Safety Team munkatársai végeznek: erőszakos tartalmak, gyilkosságok, szexuális erőszak, gyermekpornó után kell kutatniuk a cég online szolgáltatásainál. Ha ilyet találnak, el kell dönteniük, töröljék-e, illetve emellett még értesítsék-e a rendőrséget.

Két alkalmazottnál ez a munka odáig vezetett, hogy a poszttraumás szindróma jeleit (rémálmok, szorongás, hallucinációk) érzékelték magukon – számolt be az esetről a The Guardian. Most azért perelnek, mert szerintük a Microsoft nem figyelmeztette őket a munka várható következményeire, és a cég nem biztosít a számukra hatékony egészségügyi ellátást és kezelést.

©

Arról is beszéltek, hogy a cégnél azokat a javaslataikat sem vették figyelembe, amellyel javítani lehetett volna a körülményeken. A Microsoft ugyan bevezetett egyfajta wellness-programot, de ez kimerült a cigarettaszünetek és a hosszabb séták ajánlásával. Az egyik sértettnek azt is javasolták, hogy stresszoldásként játsszon videojátékokkal, később viszont egy értékelésnél azért marasztalták el, hogy sokat videojátékozik.

A Microsoft szóvivője elmondta, nem értenek egyet a felperesekkel, és komolyan veszik saját felelősségüket abban, hogy eltávolítsák a durva tartalmakat szolgáltatásaikból, emellett figyeljenek dolgozóik egészségére is. A felperesek ügyvédje szerint jó pár nagy tech-vállalat is hasonló kihívásokkal néz szembe, és nincsenek megfelelő stresszoldó programok. Hasonlóan riasztó esetekről számoltak be azon moderátoroknál is, akik a Facebookot, Twittert, YouTube-ot és hasonló szolgáltatásokat pásztázzák erőszakos tartalmak kiszűrése miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor

Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Biztosan nem gondolná, hogy ennyi mindenre jó a videójáték

Közel félmilliárdba került eddig a Türk Tanács budapesti irodája

Közel félmilliárdba került eddig a Türk Tanács budapesti irodája