szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Repül az idő, pontosabban lebeg: egy egészen újszerű óra gyűjti a pénzt a Kickstarteren.

A levitáción alapszik a Flyte cég valóban látványos órája, a megszokott mutató helyett egy lebegő kis gömb halad az idő múlásának megfelelően. A Story nevű óra a Kickstarteren gyűjti a pénzt, és igen nagy az érdeklődés: a cél ugyanis 80 ezer dollár megszerzése volt április 1-jéig, ám már mostanra közel 350 ezer dollár gyűlt össze.

Ha a cég neve ismerős, az nem véletlen, korábban már felhívták a figyelmet magukra lebegő lámpájukkal, és hasonló elven működik a szóban forgó óra is: egy fából készült alap előtt lebeg a gömböcske. Az órához kapcsolódó mobil app segítségével lehet beállítani, hogy mit is mutasson az óra: a gömb körbemehet egy perc, egy óra, sőt akár egy év alatt is.

©

Az órát lehet a falra akasztani, 60 fokos szögbe állítani vagy akár fektetni is az asztalra, mindenképpen működik. Három módja van, az utazás mód tulajdonképpen egy visszaszámláló, beállítható egy dátum, majd az „óramutató” akkor fog a 12-es elé érni, ha elérkezett az a dátum. A timer mód a rövid időtartamokra szól: a megadott időkereten belül tesz meg egy fordulatot a gömb. Az idő módban pedig úgy jár, pontosabban lebeg, mint egy hagyományos óra.

©

Azért hogy pontosan is tudjuk, mennyi az idő, az óralap közepén kis LED-ek mutatják, a dátummal egyetemben. Az okostelefonos appnak köszönhetően még a kinti hőmérsékletet, a napkelte és a napnyugta idejét, sőt még a holdfázist is megjelenítethetjük az órán. A levitációs időmérő nem lesz olcsó. Már a korai támogatóknak is 399 dollárt (körülbelül 116 ezer forintot) kell fizetniük érte, később pedig 499 dollár (145 ezer forint) lesz az ára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!