szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakmai Facebooknak is nevezhető LinkedIn sok millió munkavállaló önéletrajzát őrzi. Úgy tűnik azonban, a felhasználók nem őrzik olyan jól az adataikat.

A világ legnagyobb üzleti közösségi hálózatát, a LinkedInt is feltörték már, és a felhasználók adatait a sötét weben árulták/árulják. A Preempt biztonsági termékeket gyártó cég kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy milyen jelszavak mellett sikerülhetett ez az akció.

Egy hosszasabb vizsgálódást lezárva azt találták, hogy a LinkedIn-jelszavak 35 százaléka (ez nagyjából 63 és fél milliót jelent) jelszólistákban (-szótárakban) szerepel, azaz könnyen feltörhető (még ha az a jelszó tulajdonképpen bonyolult), 65 százalékuk pedig brute force módszerrel megszerezhető.

©

Sajnos a hagyományos technikák (kisbetű, nagybetű, szám kombinációja) már nem eléggé hatékonyak, különösen azért, mert a felhasználók több helyen is ugyanazt a jelszót ütik be, illetve gyakran csak a jelszó végére biggyesztenek egy vagy két számjegyet. A kutatás szerint egy kevéssé összetett, a hossza miatt erősnek hitt (10 karakteres) jelszó szabványos hardverekkel egy nap alatt feltörhető, egy közepesen összetetthez (betűk, számok kombinációja) egy hét kell, de még a nagyon bonyolult jelszavak is feltörhetők egy hónap alatt.

S hogy akkor mi a megoldás? Próbálja ki: így csinálhat 1 perc alatt könnyen megjegyezhető jelszót, amit senki nem fog kitalálni. És ne használja ugyanazt a jelszót minden oldalon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így kezelik az utasbiztosítók, ha külföldön betegszünk meg koronavírussal

Így kezelik az utasbiztosítók, ha külföldön betegszünk meg koronavírussal

Eddigi legnagyobb szabadidő-autójával rukkolt ki a Volkswagen

Eddigi legnagyobb szabadidő-autójával rukkolt ki a Volkswagen

Révész Sándor: Szuper!

Révész Sándor: Szuper!