szerző:
hvg.hu

A szakmai Facebooknak is nevezhető LinkedIn sok millió munkavállaló önéletrajzát őrzi. Úgy tűnik azonban, a felhasználók nem őrzik olyan jól az adataikat.

A világ legnagyobb üzleti közösségi hálózatát, a LinkedInt is feltörték már, és a felhasználók adatait a sötét weben árulták/árulják. A Preempt biztonsági termékeket gyártó cég kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy milyen jelszavak mellett sikerülhetett ez az akció.

Egy hosszasabb vizsgálódást lezárva azt találták, hogy a LinkedIn-jelszavak 35 százaléka (ez nagyjából 63 és fél milliót jelent) jelszólistákban (-szótárakban) szerepel, azaz könnyen feltörhető (még ha az a jelszó tulajdonképpen bonyolult), 65 százalékuk pedig brute force módszerrel megszerezhető.

©

Sajnos a hagyományos technikák (kisbetű, nagybetű, szám kombinációja) már nem eléggé hatékonyak, különösen azért, mert a felhasználók több helyen is ugyanazt a jelszót ütik be, illetve gyakran csak a jelszó végére biggyesztenek egy vagy két számjegyet. A kutatás szerint egy kevéssé összetett, a hossza miatt erősnek hitt (10 karakteres) jelszó szabványos hardverekkel egy nap alatt feltörhető, egy közepesen összetetthez (betűk, számok kombinációja) egy hét kell, de még a nagyon bonyolult jelszavak is feltörhetők egy hónap alatt.

S hogy akkor mi a megoldás? Próbálja ki: így csinálhat 1 perc alatt könnyen megjegyezhető jelszót, amit senki nem fog kitalálni. És ne használja ugyanazt a jelszót minden oldalon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!