szerző:
hvg.hu

Kis időre visszavonult az egyik legismertebb és legveszélyesebb zsarolóprogram, most viszont újra fertőz, és egyre pimaszabb.

Tagadhatatlanul nagy szerepe volt a Locky nevű zsarolóprogramnak a rosszindulatú fájltitkosítási „iparág” fellendülésében (a Lockyról és klónjairól sok mindent megtudhatnak, ha követik ezt a linket), azonban az év elején úgy tűnt, alábbhagyott a lendület, egyre kevesebbszer lehetett a Lockyval találkozni. Pedig egy igen elszánt kártevőről volt szó, 2016-ban több milliárd dollárt tudott kicsikarni az áldozataitól, akik különféle szervezetek voltak a világ minden tájáról. 2017-ben viszont már egy másik zsarolóprogram, a Cerber vette át tőle a kétes dicsőségű koronát.

©

Most viszont úgy tűnik, a Locky feltámadt, a Cisco Talos kutatói sok ezer, mindössze néhány óra alatt kipostázott e-mailben figyeltek fel rá. A Locky-kampány mostani fertőzési technikája a Dridex botnethez kapcsolódik. Az új forma adathalász e-mailt küld egy csatolt fájllal, a tárgy arra utal, hogy fizetési információkat tartalmaz, persze egy fertőzött csatolmányt fűztek hozzá. Ez utóbbiba egy Word dokumentumot ágyaztak, amely a későbbiekben, miután a gyanútlan felhasználó megnyitotta, makrókat használ, ezzel kapcsolódik a Lockyhoz.

©

A továbbiak már a megszokott forgatókönyv szerint zajlanak, a Locky titkosítja az üzletileg kritikus fájlokat az áldozat gépén, majd Bitcoinban kéri a váltságdíjat azért, hogy visszaállítsa a rendszert az eredeti állapotába. Ez a váltságdíj nagyjából 1200 dollárnak (kb. 350 ezer forintnak) megfelelő összeg, ami elég húzós, azonban a kiberbűnözők arra építenek, hogy sok szervezetnek megér ennyi pénzt, hogy ne vesszenek el a kritikus fájlok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!