szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

1370 fokos hőmérsékletet és a földi sugárzás 475-szörösét kell majd elviselnie annak az űrszondának, amit jövőre indít útnak a NASA. A Nap felé szálló Parker Solar Probe fontos információkat szállíthat le a központi csillagunkról.

Minden eddiginél közelebb kerülhet a Naphoz az az űrszonda, amelyet jövő nyáron indít útnak a NASA a floridai Kennedy Űrközpontból – számolt be róla a Space.com. A 2018. július 31-re tervezett kilövés után egy hétéves misszió veszi kezdetét. A "Touch the Sun" (megérinteni a napot) küldetés alatt az űreszköz 24 alkalommal közelíti majd meg a központi csillagunkat, miközben felvételeket készít róla.

A misszió legizgalmasabb része, hogy a számítások szerint több olyan megközelítése is lesz a szondának, amely csupán 6,2 millió kilométerre lesz a Nap felszínétől. Ez már bőven a Merkúr pályáján belül van – a bolygó a Naphoz eső legközelebbi pontján is nagyjából 46 millió kilométeres távolságban van a csillagtól. Mindez azt is jelenti, hogy hétszer közelebb lesz hozzá, mint eddig bármelyik űreszköz.

©

Mindez persze azt is jelenti, hogy extrém körülményeket kell majd kibírnia a három méter nagyságú eszköznek: a számítások szerint mintegy 1370 Celsius-fokot, és a földinél 475-ször erősebb sugárzást kell majd elviselnie. Emiatt a Parker Solar Probe névre keresztelt űrszonda – amit a Chicagói Egyetem neves asztrofizikusa, Eugene Parker után neveztek el (ő volt az, aki megjósolta a napszél létezését) – a Naphoz közeledve visszahúzza a napelemeit, a csillagtól távolodva pedig újra kinyitja azokat. A fejlesztők ezzel akarják kivédeni, hogy a rendszer túlterhelt legyen.

Emellett a szondát egy 2,3 méter széles, 11,4 centiméter vastag, fejlett szén-kompozit anyagból készült hőpajzs is védi, amely lehetővé teszi, hogy a méréseket végző négy műszer nagyjából szobahőmérsékleten dolgozhasson. Az űrszonda többek között a Nap elektromos és mágneses mezejét, valamint a keletkező napszelet tanulmányozza majd, valamint fotókat készít a központi csillagunk felszínéről.

Ha sikerül a méréseket elvégezni, olyan fontos kérdésekre kaphatnak választ a tudósok, mint hogy miért melegebb a Nap külső légköre a felszínénél (1,7 millió Celsius-fok vs. 5500 Celsius-fok), vagy épp, hogy hogyan gyorsul fel a napszél. Ez utóbbi azért is fontos, mert egy korábbi kutatás szerint egy hatalmas, előrejelzés nélküli kitörés mintegy 2 billió dolláros kárt okozna csak az Egyesült Államokban, nem beszélve arról, hogy az USA bizonyos részein egy évig nem lenne áram.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

Megint a volt Origo-tulajdonos cége nyerte az MNB kommunikációs tenderét

„Kossuth Rádió, 16 óra, gong” – Szilágyi, Rangos, Sváby is mesél rádiós élményeiről

„Kossuth Rádió, 16 óra, gong” – Szilágyi, Rangos, Sváby is mesél rádiós élményeiről