szerző:
hvg.hu

Örök érvényű jótanács, hogy a nyaralás alatt kérjünk meg egy ismerőst, vegye ki a postaládánkba bedobott szórólapokat, hiszen a sok reklámanyag egy árulkodó jel, hogy nem vagyunk otthon és a lakásunk, házunk szabad préda. De 2017-ben ez még kevés a nyugodtsághoz.

A mobiltelefonok, a közösségi média, a hackerek és az IT-fenyegetettség korában elegendő-e a hosszabb utazások esetén a betörők elleni praktikus tanácsokat megfogadni? A kibervédelemben utazó Quadron szerint nem, éppen ezért össze is gyűjtöttek néhány praktikus dolgot. A tanácsaik, némi kommentárral kiegészítve.

  1. Készítsen mentést az otthoni informatikai eszközeink tartalmáról, a család okostelefonjairól, majd a mentést egy megbízható ismerősnél, esetleg a jól védett munkahelyünkön helyezzen el. Pro tipp: vagy folyamatosan mentse a gépeken lévő fájlokat a felhőbe. Ehhez nemrég a Google kiadott egy igen praktikus, ráadásul nagyrészt ingyenes megoldást.
  2. Az utazásra lehetőleg ne a minden adatot tartalmazó, legértékesebb laptopot vigye el, hanem – ha nagyon muszáj – valami olyat, melyen csak a legszükségesebb programok, adatok vannak rajta, de semmi több. Ha elveszik, ellopják vagy megsérül, maximum anyagi kár érheti, de a céges és érzékenyebb privát adatai nem kerülnek illetéktelen kezekbe.
  3. Ha csak lehet, laptopját vagy informatikai eszközét ne adja fel csomagként.
  4. Ne posztolja már a reptérről, hogy elutazik. A betörőknek és az informátoraiknak ez felhívás keringőre. Ha a nyaralás során közzétesz valamit, ügyeljen a posztjai láthatóságára. Ha nem szeretne folyamatosan ezen gondolkozni, legyen alapértelmezett a "csak az ismerősöknek" opció.
  5. Minden magával vitt informatikai eszközön legyen beléptetés. Minimum egy jelszavas, egy PIN-kódos vagy jelkódos, de ha van ujjlenyomat-olvasós, akkor az is jó. Így megvédheti az adatait az illetéktelen hozzáféréstől, ha valamelyik eszközét el is lopják.
  6. Legyen minden családtagnak lemásolva az összes igazolványa, útlevele, betéve a csomagokhoz (offline paper backup). Ha ellopják az iratainkat, akkor nagyon jól tud jönni.
  7. A fényképezőgépek esetében lehetőség van megadni a beállításokban a tulajdonos nevét és egyéb adatait, például elérhetőséget. Ezek az infók jellemzően belekerülnek a képek EXIF metaadataiba. Ha nem ellopták a gépet, hanem például ottfelejti valahol, akkor például így fogja tudni igazolni a tulajdonát.
  8. Ha csak lehet, ne adja ki a bankkártyáját a kezéből! Lemásolhatják, lefotózhatják és utána már fizethetnek is vele a neten – ahhoz nincs szükség a PIN-kódra, csak a kártyán látható adatokra. Legyen a telefonjába elmentve a bankja kártyatiltásra szolgáló telefonszáma.
  9. Aktiválja informatikai eszközeinek nyomon követés funkcióját. Bár a tolvajok első dolga, hogy kikapcsolják a telefont, később, ha nem törlik az összes beállítást és az eszköz internetre tud kapcsolódni, akkor megtudhatja, hogy hol van jelen pillanatban. (Ajánlott olvasmány: ellopták a telefonját, de nem hagyta annyiban: zseniális kémvideót csinált, heteken át követte a tolvajt.)
  10. Sose hagyja még percekre sem telefonját vagy számítógépét az autóban – még akkor sem, ha nem látszódik. A Quadron szerint több országban már vannak olyan tolvajok, akik különböző trükkökkel megtalálják, melyik autókban van pl. laptop, pillanatok alatt kinyitják a kocsit, és elviszik a gépet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Óceánmentő ötlet: az IKEA felhasználná termékeiben a műanyag hulladékot

Óceánmentő ötlet: az IKEA felhasználná termékeiben a műanyag hulladékot

Magyarellenes óriásplakátok miatt indult eljárás Kárpátalján

Magyarellenes óriásplakátok miatt indult eljárás Kárpátalján

Genetikusok szerint a honfoglalók ősei hunok voltak – megjelent a tanulmány

Genetikusok szerint a honfoglalók ősei hunok voltak – megjelent a tanulmány

Napi termelési beszámoló: a bútorgyártók összebútoroztak a kormánnyal, és meg Csok-olták azt

Napi termelési beszámoló: a bútorgyártók összebútoroztak a kormánnyal, és meg Csok-olták azt

A hivatal cáfol: Hazugság, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért

A hivatal cáfol: Hazugság, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért

A 90-es évek óta először vesztett két bajnokit egymás után a Veszprém kézilabda csapata

A 90-es évek óta először vesztett két bajnokit egymás után a Veszprém kézilabda csapata