szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Adobe szolgáltatásait zseniális ötlettel reklámozzák: ingyenes stock fotókat felhasználva híres ellopott festményeket készítenek el újra, és ránézésre nehéz is eldönteni, melyik az igazi, és melyik a mesterségesen létrehozott.

Az Adobe szerette volna érzékeltetni, hogy Creative Suite programcsomagja mi mindenre képes, remekül sikerült: felkértek négy digitális művészt, hogy a szolgáltatásukat és pár száz jogdíjmentes stock fotót felhasználva – ilyeneket itt és itt ön is könnyedén beszerezhet – híres festményeket reprodukáljanak. Főként olyanokat, amelyek arról híresek, hogy ellopták őket, vagy elvsztek, esetleg megsérültek.

Az egyik példát közölték is, Ankur Patar ugyanis 20 nap alatt közel 250 stock fotót felhasználva reprodukálta Rembrandt Vihar a Galileai-tengeren című alkotását. A cikk végén eláruljuk, hogy melyik az igazi, és melyik az Adobe eszközeivel előállított, de előbb tippeljen. Ön szerint melyik az igazi?

©

A festményt az Egyesült Államok legnagyobb műkincsrablása során vitték el egy bostoni múzeumból, tizenkét másik alkotással együtt. Az 1990-ban történt eset során két ember rendőrruhába öltözve tudott átjutni a biztonsági őrökön, akiket aztán megbilincseltek és bezártak a pincébe. Az FBI ötmillió dolláros nyomravezetői díjat ajánl a sértetlen képekért.

A megoldás: a bal oldali a mesterségesen előállított kép, itt pedig megnézheti a munkafolyamatot is, ami olyan volt mint a festőknél: először a háttér készült el, majd jöhettek a részletek. Ankur Patar a munka kezdetén úgy gondolta, hogy a víz “festése” lesz a legkönnyebb, de rájött: annak megvilágítása az egyik legnehezebb feladat.

©

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy Rembrandt képeivel mutatták be a cégek, mire képes a technológia, tavaly a Microsoft is részese volt egy hasonló projektnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dacia árban jöhet a legolcsóbb elektromos Volkswagen

Dacia árban jöhet a legolcsóbb elektromos Volkswagen

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

Az I. kerület szerződést bont a Demeter Szilárd vezette PIM-mel

Az I. kerület szerződést bont a Demeter Szilárd vezette PIM-mel