szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden eddiginél több kormányzati adatigénylés érkezett be a Google-höz a kormányzati szervektől az idei év első felében – derül ki a vállalat legfrissebb átláthatósági jelentéséből.

Nem csak mi keresünk a Google segítségével, az állami szervek is keresnek minket a rendszert üzemeltető vállalatnál. És egyre kíváncsiabbak. A szokásos átláthatósági jelentés legfrissebb, 2017. január 1. és június 30. közti időszakra vonatkozó adatsora szerint világszerte a kormányok 48 941 adatigénylési kérvényükben 83 345 felhasználó adataira voltak kíváncsiak – ez minden eddiginél több igénylés.

A magyarországi trend már nem ilyen egyértelműen egy irányba mutat. A legfrissebb adat: 81 esetben 126 felhasználó után kíváncsiskodott volna az állam. Az előző félévben kisebbek voltak ezek a számok, éves viszonylatban viszont enyhült a kíváncsiság.

©

Igaz, mindez egy kicsit tét nélkül zajlik – legalábbis abban az értelemben, hogy a magyar kormányzati szervek valószínűleg nincsenek tisztában azzal, hogy a Google milyen jogi helyzetben, milyen feltételek esetén szolgáltat anyagot. Az ugyanis csak egy dolog, hogy az aktuális félévre vonatkozó 81 kérésből egyet sem teljesített a Google, de nézze csak a historikus adatsort, melynek utolsó oszlopa mutatja, hogy a vállalat hány százalékban ítélte úgy, hogy eleget tesz a jogi kérvénynek.

©

A Google tehát még soha egy felhasználó személyes adataiból sem adott ki semmit a magyar állami szerveknek: aktivitásra vonatkozó információt, személyes adatot, levelet, semmit. Ezt egyébként ábrázolják egy grafikonon is, melynek értelmezéséhez nincs szükség közgazdász diplomára.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szlovén városok téli világa utánozhatatlan

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan

Az ereszcsatornák felhasználási módjairól adnak jó tanácsokat Bálint gazda Facebook-oldalán

Az ereszcsatornák felhasználási módjairól adnak jó tanácsokat Bálint gazda Facebook-oldalán

Bayer: Volt nekünk pedofil "harcostársunk" is, Szájer meg nem az

Bayer: Volt nekünk pedofil "harcostársunk" is, Szájer meg nem az