szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A moszkvai térfigyelő kamerák hálózata – többek között – a városi lakóhelyek 95 százalékára rálát. A rendszerhez most arcfelismerést adnak hozzá, amely nem is csak a személyazonosság meghatározására képes.

A kamera által látott személy korának, nemének, sőt személyazonosságának meghatározása mellett az illető érzelmeinek valós idejű megfigyelésére is alkalmas az a rendszer, amit az orosz NTechLab fejlesztett. Sőt, mindez tömegben is működik. Az arcfelismerés

Hírügynökségi jelentések szerint Moszkva pénteken ismerte el, hogy idén két hónapig próbaüzemben már használták a technológiát, amelyről a mostani fejlemény alapján úgy tűnik, meg voltak vele elégedve. Úgymond jó hír, hogy az arcfelismerést nem egyszerre építik be a hálózatba, az ugyanis nagyon költséges lenne. A városvezetés legfőbb információtechnológiai szakértője, Artem Jermolev elmondása szerint azért van szükség a mesterséges intelligencia bevetésére, hogy "megtalálják, amit keresnek", ehhez igazodva kezdik majd el az arcfelismerő technológia terítését.

©

A Bloomberg által idézett adatok szerint a 12 milliós városban 170 ezer térfigyelő kamera működik. Összehasonlításként: a 65 milliós Egyesült Királyságban – az országban összesen – 70 ezer (hatóság által üzemeltetett) kamerát számolt a legutóbbi összesítés. A moszkvai kamerahálózat nagysága egy másik értékkel is kifejezhető: a rendszer annyira behálózza a várost, hogy az utcai dolgokon túl egyebek mellett az épületek 95 százalékának bejáratára is rálátnak a kamerák.

Innen már csak egy nagyon kis lépés az, hogy ne csak visszanézni tudják, hanem valós időben követni is, hogy ki mikor hol tartózkodik. Láttunk már ilyesmit filmekben és többek között egy jól sikerült játékban is, de ez itt most a hozzánk igen közel első valóság.

Az utópia érzete persze úgy teljes, ha hozzátesszük: az NTechLab ugyanezen technológiára alapuló FindFace megoldását a legnagyobb orosz közösségi oldalon, a VKontakte rendszerében is használják, így az orosz Nagy Testvér éppen ugyanúgy követ mindenkit a weben és az utcákon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!