szerző:
MTI / hvg.hu

Egyre több előfizetőnek okoznak anyagi kárt a csaló reklámok, melyek látszólag antivírus alkalmazást reklámoznak. Néhány érintés után emelt díjas sms-el lehet letölteni őket – de kár. Hasznos program nem kerül a telefonra, viszont onnantól rendszeresen jönnek majd a sokba kerülő emelt díjas üzenetek.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság három esetben rendelte már el olyan emelt díjas telefonszám felfüggesztését, amellyel vírusirtós csalásokat követtek el – mondta Karl Károly, az NMHH hírközlés-felügyeleti főosztályvezetője egy háttérbeszélgetésen. Az eddig felfüggesztett három szám 11 tartalomszolgáltató legalább ennyi különböző szolgáltatásához biztosított hozzáférést.

Az összes érintett magyar távközlési szolgáltatót, melyek hálózatán felbukkantak a csalások, részletes adatközlésre kötelezték, illetve az első körben látótérbe került DIMOCO nevű, ausztriai székhelyű tartalomszolgáltatót is.

Karl Károly közölte: az eddig érintett 11 tartalomszolgáltató Magyarországtól Olaszországon át Szingapúrig változatos székhelyeken található, ők a tartalom előállítói. A szabályozás alapján ezeknek a vállalkozásoknak a szolgáltatók által közzétett listákon, a ténylegesen nyújtott szolgáltatásokkal kellene szerepelniük, és a megjelölt ügyfélszolgálatokon elérhetőnek lenniük. Mivel ezek nem valódiak, a hatóság a telefonszolgáltatókon kéri számon az üzletszerű csalásnak látszó tevékenységet – ami kissé furcsán hangzik, hiszen a csalást a tartalomszolgáltatók követik el, nem a telefonos cégek.

Elvileg automatikusan tiltják

A figyelmetlen előfizetőknek néhány rossz érintés után folyamatosan fizetniük kell, ugyanis nem az emelt díjas sms küldésével, hanem annak későbbi többszöri fogadása után terhelődnek költségek a telefonszámlájukra. Az NMHH felhívja a figyelmet arra, hogy ennek elkerüléséhez az emelt díjas üzenetek fogadásának (!) ingyenes letiltását kell kérni a telefonszolgáltatótól. Érdekesség, hogy az akkor még NHH-ként működő hatóság még 2010-ben elrendelte mindhárom szolgáltatónál, hogy minden előfizetőnél automatikusan kapcsolják be a tiltást. A Telekom rögtön eleget is tett a határozatnak, a Telenor és a Vodafone viszont első körben bíróságon támadták meg azt, pár héttel később azonban ők is bevezették a tiltást. Ennek fényében érdekes, hogy egyáltalán hogyan is történhetnek meg még ma is tömegével ilyen csalások Magyarországon – ezt ki fogjuk nyomozni.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy ha bármilyen felugró üzenettel szembesül a telefonján, akkor minden esetben alaposan olvassa el a szöveget, beleértve az apró betűs részeket. És ha nem biztos benne, hogy ön által valóban igényelt, megbízható szolgáltatásról van szó, ne küldjön semmit 06 90-es és 06 91-es telefonszámra, illetve 16-tal kezdődő ötjegyű rövidszámra üzenetet.

Ha tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!