szerző:
hvg.hu

Idén nem csak az iPhone jubilál, az Android is: 10 éve mutatták be az okostelefonok piacvezető operációs rendszerét. Előkerült az első videó a Google egyik legsikeresebb projektjéről, igazi időutazás a 3G világába.

Az okostelefonok piacát teljesen letarolta az Android, hiszen a mobilok és tabletek 80 százaléka ezt az operációs rendszert futtatja, ez 2 milliárd aktív készüléket jelent. A sikersztori 10 éve kezdődött, vagyis nem csak az iPhone jubilál, hanem a Google egyik legsikeresebb projektje is.

Az Android bemutatásáról elő is került a videó, amelyről az első mondat el is árulja a sikere titkát: nyílt rendszerről van szó. Amíg az iPhone-okon és iPadeken futó iOS zárt operációs rendszernek számít, addig az Androidra szabadon lehetett fejleszteni, és alakítani azt, nyílt forráskódja miatt az Apple kivételével minden mobilgyártó kedveli. Természetesen az alkalmazások fejlesztői is, akiket a bemutatáskor 10 millió dolláros ajánlattal csábítottak munkára, ebből az összegből lehetett részesülni az indulás után, ha valaki jó minőségű appot tett le az asztalra, vagyis a Google Play áruházba.

Ma már fantasztikus alkalmazások futnak az Androidon, de ez nem volt mindig így, 2007-es bemutatásakor a legalapvetőbb appokat futtatta, amit még nyomógombos készülékeken mutogattak, mai szemmel elképesztően lassan betöltődő, szörnyen kinéző weboldalakkal.

Indítsa el a videót, jöjjön az időutazás.

Az Andoroid atyja egyébként Andy Rubin volt, aki idén új mobilgyártót alapított. Ebben az évben megjelent az Android Oreo is – minden új változatot egy süteményről vagy édességről neveznek el –, a kis teljesítményű mobilokra egy könnyített változatot is kiadtak. Nyáron összegyűjtötték az Android történetének eddigi legnépszerűbb alkalmazásait is, és idén döntöttek arról is, hogy minden héten ingyen lehet letölteni egy fizetős androidos appot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!