szerző:
hvg.hu

Nem kis kockázatot vállalt a Ninja Theory nevű játékfejlesztő stúdió, ami egy erősen a depresszióra építő játék elkészítése mellett döntött. Az értékesítési adatokat nézve úgy tűnik, bejött a különös vállalkozás.

A Hellblade: Senua's Sacrifice című játék igazi kuriózum, amely a kelta történetmesélésen túl egyetlen, sokak számára talán elképzelhetetlennek tartott dologra helyezi a hangsúlyt: az emberi tudatot megsemmisítő mentális betegségekre. A csaknem három év alatt, húsz ember által készített játék 30 dollárért/euróért (kb. 9500 forint körüli összegért) tölthető le PlayStation 4-re és számítógépre is, és mivel már 500 ezernél is többen döntöttek a megvásárlás mellett, a Ninja Theoryhoz már 13 millió dollár folyt be, így nyereségbe fordult a projekt. Az eredményt mindössze három hónap alatt sikerült elérni, pedig a félmilliós mérföldkőhöz érkezést csak a hatodik hónapra várták.

Elsírtam magam a játék közben, mert megmutatta, hogy igenis meg lehet érteni engem is

– írta a fejlesztőknek az egyik játékos, aki gyerekkora óta komoly mentális problémákkal küzd. A program tehát nemcsak pénzügyileg siker, sokaknak jóval több annál. A fejlesztők egy videóban gyűjtöttek össze néhány felhasználói visszajelzést.

A stúdió társalapítója, Tameem Antoniades ennek kapcsán úgy véli, hogy a nagy kiadók által előtérbe helyezett, hatalmas költségvetéssel és fejlesztői háttérrel tolt AAA kategóriás játékok terepén egyre nehezebb dolguk van a kisebb stúdióknak. Antoniades szerint a nagyobb szereplők viselkedése gyakran megöli a kisebbeket, és nem mellesleg a kreativitást.

A fejlesztők sikeréhez az is hozzátartozik, hogy az október 10-ei lelki egészség világnapján a vásárlásokból befolyt teljes összeget felajánlották a Rethink Mental Illnes alapítványnak, amelyhez így 69 ezer euró folyt be.

A különleges játékot és világát bemutató Hellblade-kritikánkat itt olvashatja: Gyötrelem, magány és depresszió a köbön – ez a videójáték nagyon más, mint a többi.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!