szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kis kockázatot vállalt a Ninja Theory nevű játékfejlesztő stúdió, ami egy erősen a depresszióra építő játék elkészítése mellett döntött. Az értékesítési adatokat nézve úgy tűnik, bejött a különös vállalkozás.

A Hellblade: Senua's Sacrifice című játék igazi kuriózum, amely a kelta történetmesélésen túl egyetlen, sokak számára talán elképzelhetetlennek tartott dologra helyezi a hangsúlyt: az emberi tudatot megsemmisítő mentális betegségekre. A csaknem három év alatt, húsz ember által készített játék 30 dollárért/euróért (kb. 9500 forint körüli összegért) tölthető le PlayStation 4-re és számítógépre is, és mivel már 500 ezernél is többen döntöttek a megvásárlás mellett, a Ninja Theoryhoz már 13 millió dollár folyt be, így nyereségbe fordult a projekt. Az eredményt mindössze három hónap alatt sikerült elérni, pedig a félmilliós mérföldkőhöz érkezést csak a hatodik hónapra várták.

Elsírtam magam a játék közben, mert megmutatta, hogy igenis meg lehet érteni engem is

– írta a fejlesztőknek az egyik játékos, aki gyerekkora óta komoly mentális problémákkal küzd. A program tehát nemcsak pénzügyileg siker, sokaknak jóval több annál. A fejlesztők egy videóban gyűjtöttek össze néhány felhasználói visszajelzést.

A stúdió társalapítója, Tameem Antoniades ennek kapcsán úgy véli, hogy a nagy kiadók által előtérbe helyezett, hatalmas költségvetéssel és fejlesztői háttérrel tolt AAA kategóriás játékok terepén egyre nehezebb dolguk van a kisebb stúdióknak. Antoniades szerint a nagyobb szereplők viselkedése gyakran megöli a kisebbeket, és nem mellesleg a kreativitást.

A fejlesztők sikeréhez az is hozzátartozik, hogy az október 10-ei lelki egészség világnapján a vásárlásokból befolyt teljes összeget felajánlották a Rethink Mental Illnes alapítványnak, amelyhez így 69 ezer euró folyt be.

A különleges játékot és világát bemutató Hellblade-kritikánkat itt olvashatja: Gyötrelem, magány és depresszió a köbön – ez a videójáték nagyon más, mint a többi.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

A budapesti karácsonyi vásár idén az internetre költözik

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez

Kevesnek áll jól a videóhívás, egyre többen mennek plasztikai sebészhez