szerző:
Gécs Dániel
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nemcsak harcolós, hanem oktatós is – a videojátékok műfajában úttörőnek számító újításra készülnek az egyik klasszikus, az Assassin's Creed sorozat fejlesztői.

Lehet persze tarkón vágni a nem szimpatikus egyéneket vagy leszámolni a békés családok életét megkeserítő bandákkal – de ez akkor is csak egy a sok számítógépes játék közül. Mi lenne, ha az ókori egyiptomi csatározások helyett békésen sétálgatna a tudni vágyó felhasználó a fáraók földjén? Jövőre kiderül, hogy csak hiba csúszott a kemény játékosok szigorú világába, vagy egy régóta esedékes újítás elterjesztéséről van szó.

A Ubisoft idei nagyágyúja, az Assassin's Creed (AC) sorozat Origins című játéka október végén jelent meg (akkor részletesen is teszteltük), de a rendhagyó üzemmódot csak néhány hónap múlva teszik közzé. A Discovery Tour (felfedezőtúra) lényege, hogy a felhasználók a cselekmény helyszínéül szolgáló ősi Egyiptomot turistaként járhatják be, a korabeli kultúra olyan részleteit is megismerve, amelyekért amúgy múzeumba vagy éppen a történelemi emlékek helyszínére kell látogatni. Tények és tudományos ismeretek terjesztése a cél – magyarázta a gémerek világában szokatlan elhatározás hátterét Jean Guesdon kreatív igazgató a vállalat hivatalos oldalán.

Az ígéretek szerint a felfedezősdi teljes egészében önálló szolgáltatásként, mintegy a játék harcolós részétől függetlenül működik majd; ez csaknem játéktörténelmi jelentőségű lépés az Ubisoft részéről. Eddig ritkán, inkább csak melléktermékként nyílt alkalom hasonló kalandozásra a játékokban, hiszen ezeknek éppen a gonosz ellenségekkel folytatott ádáz tusa a lényegük, minden a bukás vagy a győzelem körül forog. Kevés játék kínál lehetőséget a harcok vagy rejtvények megkerülésére, és egyébként is, aki ezt teszi, az a kemény játékosok által lenézett puhány. Igaz, az egyik legnépszerűbb bűnözős-rendőrös játékban, a Grand Theft Autóban (GTA) állítólag eddig is voltak játékosok, akik a lövöldözés helyett (vagy közben) inkább azt élvezték, hogy valamelyik amerikai város élethű kulisszái között motoroznak a naplemente felé. A dolog logikus: olyan játékok, mint a Skyrim, a The Witcher, a GTA vagy a Zelda (és persze az AC) képi világa ma már moziszerűen élethű. Ha pedig ez úgyis benne van a játékban, miért ne használják ki kikapcsolódásra vagy – mint az AC esetében – ismeretterjesztésre?

©

Az év elején, egy ingyenes frissítéssel érkező szolgáltatás révén az alapjátékot már birtokló érdeklődők olyan interaktív túrákon vehetnek majd részt, amelyek programját egyiptológusok segítségével állították össze. Egyebek mellett megtekinthetővé válik a Kleopátra korabeli Memphisz, Alexandria vagy a gízai fennsík digitális, teljes egészében bejárható mása, igazi élő-lélegző múzeummá változtatva a játékteret és nagyban megkönnyítve az információk befogadását. A pedagógiailag gyakran károsnak tekintett játékszenvedély tehát az ellenkezőjébe csaphat át – legalábbis Guesdon abban bízik, hogy a pedagógusok is megragadják majd a lehetőséget, és megismertetik a diákjaikkal ezt az új, interaktív közeget. „Éveket szántunk arra, hogy felépítsük az ősi Egyiptom digitális mását, mindvégig történészekkel együttműködve dolgoztunk.”

Főképp az események szokatlanul emberközeli bemutatása izgalmas: az ismeretterjesztő filmek hagyományos megoldásaival ellentétben az utazó mintha a saját szemével látná például a mumifikálás teljes procedúráját, a test megtisztításától a fontosabb szervek eltávolításáig – úgy és olyan szemszögből, amire ritkán van példa. A bejárható terület fontosabb építményeinek részleteit, a korhoz kapcsolódó tárgyakra vonatkozó tudnivalókat a program narrátora igyekszik minél részletesebben bemutatni – elsősorban angolul, de a YouTube-ra felkerült első felvételek tanúsága szerint lesz (ugyancsak angol) felirat is, így nyelvgyakorlásnak sem utolsó egy-egy kitérő.

Aki mégis verekedni akar, az persze bebújhat az Origins főhőse, a Bayek névre hallgató öntörvényű seriff bőrébe, és végigküzdheti a játékot, amely váratlan családi tragédiával indul, majd hamarosan bosszúvágytól fűtött egyszemélyes hadjárattá válik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!