szerző:
hvg.hu

Olyan mesterséges intelligencián alapuló (AI) technológiákat vezet be az Ericsson, amelyek lehetővé teszik a hálózatok számára önmaguk optimalizálását, a hatékonyság javítását, az optimális ügyfélélmény biztosítását.

Az 5G bevezetése, az IoT és az iparági digitalizáció terjedése következtében a már jelenleg is meglehetősen komplex távközlési rendszerek a jövőben még komplexebbé válnak, és ezek hatékony kezeléséhez nélkülözhetetlen a gépi tanulást és más AI technológiákat alkalmazó rendszerek használata. Így gondolkodnak az Ericssonnál.

Az AI technológiák használatával az Ericsson képes a cellák közötti hívásátadási időt felére csökkenteni, ennek köszönhetően csökkenthető a megszakadó hívások aránya, és rövidül a szolgáltatóknál a konfigurációs és a karbantartási idő. A gépi tanulási algoritmusok képesek előre jelezni a hálózatterhelési ingadozásokat, és a cellákat alvó állapotba kapcsolni anélkül, hogy ebből az ügyfelek bármit éreznének – amivel akár 10 százalékos energiamegtakarítás is elérhető.

A gépi intelligenciát a jövőbeni meghibásodások megelőzésére használva az Ericsson a hálózatkezelési központok számára olyan javaslatokat és ajánlásokat tud adni, amelyekkel a helyszínen dolgozó technikusok terheltsége akár 30 százalékkal is csökkenthető.

Az Expert Analytics rendszerben mostantól mély tanulási módszerrel működő mesterséges intelligencia figyeli a mintázatokat, lehetővé téve a hatékony és korai diagnosztikát és optimalizálást, amivel akár 20 százalékkal csökkenthető az ügyfélszolgálatra befutó hálózati minőségi reklamációs hívások száma.

Az Ericsson kutatási részlege már 2007 óta foglalkozik a gépi tanulás és mesterséges intelligencia fejlesztésével, a társaság már több száz szabadalmat és védjegyet jegyeztetett be ezen a fronton.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szuperpontos traffipaxokra állnak át az osztrákok, jön a zéro tolerancia

Szuperpontos traffipaxokra állnak át az osztrákok, jön a zéro tolerancia

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Vizsgálja az ombudsman a genderszak megszüntetését

Prés alatt: a népnevelés magasiskolája

Prés alatt: a népnevelés magasiskolája

Svájci gleccseren rakták ki a világ legnagyobb képeslapját

Svájci gleccseren rakták ki a világ legnagyobb képeslapját

Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Macedóniába is betette a lábát a Fidesz-média, és Gruevszkit tolja

Macedóniába is betette a lábát a Fidesz-média, és Gruevszkit tolja