szerző:
hvg.hu

Miután Donald Trump amerikai elnök is hallatta a hangját, a Broadcom nem tehetett mást, mint hogy lemondjon bevásárlási szándékáról.

A technológia történetének egyik legnagyobb akvizíciójára kerülhetett volna sor, ha a Qualcomm nem kéreti magát novemberben, és persze nem szól közbe az amerikai elnöki vétó – a Broadcom–Qualcomm-saga legfontosabb részleteit itt olvashatják.

A Broadcom a mai napon megerősítette, hogy visszavonja ajánlatát a konkurens chipgyártó Qualcomm megszerzésére vonatkozóan. A hír cseppet sem meglepő, miután az amerikai elnök, az Egyesült Államok külföldi befektetésekkel foglalkozó bizottsága (CFIUS) javaslatára bejelentette a héten, hogy nemzetbiztonsági okok miatt nem engedélyezi az akvizíciót, és ez ellen nincs fellebbezési lehetőség. Bár a Broadcom kvázi amerikai cégként működik, a székhelye Szingapúrban van, igaz, elkötelezte magát amellett, hogy teljes mértékben az Egyesült Államokba teszi át üzleti tevékenységét, csakhogy ezzel egy kicsit elkésett.

A CFIUS szerint amennyiben a Broadcom felvásárolta volna a Qualcommot, gátolta volna a cég kutatás-fejlesztését, előnyhöz juttatva harmadik felet (értsd Huawei) az 5G-mobiltechnológiában. A szokatlanul gyors beavatkozás (a CFIUS általában csak egy akvizíció megkötése után vizsgálódik) is mutatja, mennyire fontos, mondhatjuk stratégiai jelentőségű az amerikai kormány számára az 5G.

Mindezek fényében a Broadcom nem is nagyon tehetett mást, mint hogy visszakozzon. „Bár csalódottak vagyunk az ügy ilyen alakulása miatt, a Broadcom meg fog felelni a Rendnek – nyilatkozta a cég vezérigazgatója. A Broadcom egyúttal visszavonta a független igazgatók jelölését a Qualcomm igazgatótanácsába. Bár az Intel egyelőre nem kommentálta a fejleményeket, ő tűnik a nevető harmadiknak, hiszen így már nem is annyira fontos a számára, hogy felvásárolja a Broadcomot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!