szerző:
hvg.hu

A Facebooknál eltöltött programozói munkaórákba és azzal együtt Mark Zuckerberg világának egy részletébe enged betekintést egy néhány hete indult YouTube-csatorna ezzel foglalkozó epizódja.

Ha van trendi munka manapság, egész biztos, hogy abba a Facebooknál eltöltött idő is beletartozik, hiszen ki ne akarna egy olyan cégnél dolgozni, amely több mint kétmilliárd ember egymással való kommunikációját igyekszik jobbá, könnyebbé tenni.

A cég alkalmazottainak mindennapjaiba eddig nemigen volt lehetőség betekinteni, egy új websorozat azonban soha nem látott részleteket villant meg. A vlogot a Facebook egyik programozója, a technológia világát követők számára valószínűleg ismerősen csengő Jonathan Ma készíti. A szakember YouTube-csatornáján ugyanis jellemzően ilyen témájú videókat találni, de a facebookos, illetve a programozói életről szóló felvételek már egy teljesen új projekt részei.

A sorozat első epizódja a Day In The Life Of A Facebook Engineer címet kapta, és rögtön az első pillanatokkal indít: hogyan kászálódik ki az ágyból Joma (ez a beceneve), mennyit tesz-vesz a lakásban, mire útnak indul, és úgy egyáltalán, mi minden történik munkába indulás előtt egy programozóval.

Pár percnyi kitérő után máris a Facebook egyik (valószínűleg a Szilikon-völgyben található) központjának belső terei tűnnek fel, majd Joma asztala, és persze a környékén ücsörgő többi kolléga. Látható, ahogy dolgozni kezd, ahogy néha szünetet tart, és az is, mi mindent fogyaszt egy-egy műszak során. Utóbbi - alapjáraton legalábbis - nem volna túl izgalmas, de a Facebooknál egy kicsit ez is különlegesnak hat: Zuckerbergéknek egyrészt saját szakácsaik és baristáik vannak, a dolgozók pedig számos ételből és italból választhatnak, természetesen ingyen. Mi több, még frissítőknek fenntartott szabadtéri bár is működik a központ környékén, ahol megpihenhetnek, és ahol szintén abból fogyaszthatnak az alkalmazottak, amiből csak akarnak. Ez is mind látható a videón.

A sorozat tervezett hosszáról egyelőre nem nyilatkozott a készítő, a második rész is csak néhány hete vált elérhetővé. Ebben egyébként már nem a Facebookról van szó, hanem kifejezetten a Szilikon-völgybeli munkanapokba lehet belesni, ugyancsak Joma által.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
L. Simon László: Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao

L. Simon László: Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao

Valami félrecsúszott - mellbevágó adatok a Párbeszéd-politikus posztjában

Valami félrecsúszott - mellbevágó adatok a Párbeszéd-politikus posztjában

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Kitüntették Beer Miklós váci megyéspüspököt

Kitüntették Beer Miklós váci megyéspüspököt

Bajban a haderő: Orbán lassan kénytelen szólni, hogy az orosz katonák jöjjenek vissza

Bajban a haderő: Orbán lassan kénytelen szólni, hogy az orosz katonák jöjjenek vissza

1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást

1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást