szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem mindenkit hatott meg Mark Zuckerberg Cambridge Analyticával kapcsolatos bocsánatkérése, Kanada ugyanis formális találkozót kezdeményezett a Facebook ottani kulcsszereplőjével. Megunták a játékot, szerintük vége annak az időszaknak, amikor a Facebook találhatta ki saját felhasználási feltételeit. Innentől majd az államok mondják meg törvényekben, hogy mit lehet és mit nem.

Noha Mark Zuckerberg szenátusi meghallgatása csak a napokban ért véget, könnyen lehet, hogy újabb álmatlan éjszakák elé néz a Facebook-vezér: a kanadai alsóház ugyanis hivatalos meghallgatásra hívta a közösségi oldal ottani első emberét, Kevin Chan-t, így rövid idő alatt újabb vezető beosztású személynek kell magyarázatot adnia az utóbbi idők legsúlyosabb Facebook-botrányával felmerülő kérdésekre.

A Mashable által kiszúrt eseményre a jelek szerint csütörtökön kerül sor, de a parlament vonatkozó bizottsága már kedden több politikai kérdést is elkezdett megvitatni. Daniel Therrien adatvédelmi biztos például sokkal szigorúbb szabályozást sürgetett, annak érdekében, hogy a kanadai facebookozók adatai valóban biztonságban tudhatók legyenek.

Therrien szerint átláthatóságra és elszámoltathatóságra van szükség, de önmagukban ezek sem elegendőek. Emellett aggodalmát fejezte ki a kanadai polgárok adatainak a választások és szavazók esetleges befolyásolására való felhasználása miatt. Noha az amerikai felhasználókhoz képest jóval kevesebb kanadai érintett az adatgyűjtésben, így is nagyjából 600 ezer facebookozó személyes adatait használhatták fel illetéktelenek.

Therrien azt mondta, hogy a Facebook számos ígéretet tett, hogy változtat az adatkezeléssel kapcsolatos szabályain, de a szigorítás évekig hangoztatott üres ígéretnek tűnt csupán, és úgy véli, nem a Facebook az egyetlen cég, amelyik így működik. Az adatvédelmi biztos szerint az EU által kikényszerített GDPR, amely előtt a Facebook is meghajolt, jó alapot jelenthet, de úgy gondolja, elérkezett az idő, hogy minden ország saját törvényeket hozzon a közösségi oldalon tárolt adatok biztonsága érdekében - különben baj lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fotó: Mindig tudnak újat mutatni a horrorkaravánok

Fotó: Mindig tudnak újat mutatni a horrorkaravánok

Fehérré vált egy walesi folyó, miután beleborult egy tejszállító tanker

Fehérré vált egy walesi folyó, miután beleborult egy tejszállító tanker

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban