szerző:
hvg.hu

Nem mindenkit hatott meg Mark Zuckerberg Cambridge Analyticával kapcsolatos bocsánatkérése, Kanada ugyanis formális találkozót kezdeményezett a Facebook ottani kulcsszereplőjével. Megunták a játékot, szerintük vége annak az időszaknak, amikor a Facebook találhatta ki saját felhasználási feltételeit. Innentől majd az államok mondják meg törvényekben, hogy mit lehet és mit nem.

Noha Mark Zuckerberg szenátusi meghallgatása csak a napokban ért véget, könnyen lehet, hogy újabb álmatlan éjszakák elé néz a Facebook-vezér: a kanadai alsóház ugyanis hivatalos meghallgatásra hívta a közösségi oldal ottani első emberét, Kevin Chan-t, így rövid idő alatt újabb vezető beosztású személynek kell magyarázatot adnia az utóbbi idők legsúlyosabb Facebook-botrányával felmerülő kérdésekre.

A Mashable által kiszúrt eseményre a jelek szerint csütörtökön kerül sor, de a parlament vonatkozó bizottsága már kedden több politikai kérdést is elkezdett megvitatni. Daniel Therrien adatvédelmi biztos például sokkal szigorúbb szabályozást sürgetett, annak érdekében, hogy a kanadai facebookozók adatai valóban biztonságban tudhatók legyenek.

Therrien szerint átláthatóságra és elszámoltathatóságra van szükség, de önmagukban ezek sem elegendőek. Emellett aggodalmát fejezte ki a kanadai polgárok adatainak a választások és szavazók esetleges befolyásolására való felhasználása miatt. Noha az amerikai felhasználókhoz képest jóval kevesebb kanadai érintett az adatgyűjtésben, így is nagyjából 600 ezer facebookozó személyes adatait használhatták fel illetéktelenek.

Therrien azt mondta, hogy a Facebook számos ígéretet tett, hogy változtat az adatkezeléssel kapcsolatos szabályain, de a szigorítás évekig hangoztatott üres ígéretnek tűnt csupán, és úgy véli, nem a Facebook az egyetlen cég, amelyik így működik. Az adatvédelmi biztos szerint az EU által kikényszerített GDPR, amely előtt a Facebook is meghajolt, jó alapot jelenthet, de úgy gondolja, elérkezett az idő, hogy minden ország saját törvényeket hozzon a közösségi oldalon tárolt adatok biztonsága érdekében - különben baj lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Két érem termett a jubiláló Hosszú Katinkának

Két érem termett a jubiláló Hosszú Katinkának

Érik a világbotrány a következő labdarúgó-vb körül

Érik a világbotrány a következő labdarúgó-vb körül

Vége a Teslák ingyenes töltésének

Vége a Teslák ingyenes töltésének

Csodás antik autógyűjtemény is odaveszett a kaliforniai tűzvészben

Csodás antik autógyűjtemény is odaveszett a kaliforniai tűzvészben

Leopárd ölt meg egy nepáli kislányt

Leopárd ölt meg egy nepáli kislányt

Bejutott az X-Faktor élő show-jába, de még az első adás előtt feladta

Bejutott az X-Faktor élő show-jába, de még az első adás előtt feladta