szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mintegy öt órán át tartó keddi meghallgatását követően szerdán ismét az amerikai döntéshozók elé járult a Facebook eddigi legnagyobb botrányát eredményező ügy miatt Mark Zuckerberg. A közösségi oldal atyját izzasztó kérdések mellett furcsa pillanatokból és teljes megdöbbenést okozó kijelentésekből sem volt hiány. Sorra vettük a kongresszusi kérdezz-felelek játék legfontosabb, alighanem önt is érintő pontjait.

Kedden és szerdán is jelentős sajtóérdeklődés kíséretében vonult be szenátusi meghallgatásának második etapjára Mark Zuckerberg, hogy a Cambridge Analyticával összefüggésbe hozott adatgyűjtési botrány miatt az amerikai képviselők előtt adjon egyértelműen magyarázatot a kongresszust és alighanem facebookozók millióit foglalkoztató kérdésekre.

Minthogy a meghallgatás alapvetően kétnapos programként volt betervezve, ebből már sejteni lehetett, hogy jó néhány kellemetlen kérdés is adódik majd. És így is lett: Zuckerberg már kedden erősen indított, a legérdekesebb pedig csak ez után jött, mikor szóba került a magyarországi választás. A meghökkentő kijelentésekből azonban szerdán sem volt hiány, utóbbiakat, és a kongresszusban zajló tárgyalás főbb mondanivalóit pontokba szedve közöljük.

1. Zuckerberg mindent magára vállalt: „Az én hibám”

Írásban rögzítette, és nyilatkozatát még a törvényhozók előtti felolvasást megelőzően elérhetővé tette a Facebook első embere, melynek egyik legfontosabb részében Zuckerberg egyértelművé tette: minden felelősség az övé. A meghökkentő kijelentéseket is tartalmazó beszédét természetesen a szenátus előtt is előadta, hangsúlyozva, hogy „nagy tévedésnek bizonyult nem megfelelően figyelembe venni egy ilyen ügy során a felelősségünket. Az én hibám volt, sajnálom. Én indítottam a Facebookot, én irányítom, így minden felelősség engem terhel.”

2. Egy kérdés, ami után Zuckerberg is csak pislogni tudott

Dick Durbin szenátortól kapta talán a legkényelmetlenebb kérdések egyikét Mark Zuckerberg, amelyet az amerikai szenátus igazságügyi és kereskedelmi bizottsága előtti meghallgatásán tett fel neki Durbin az adatvédelemmel kapcsolatos aggályai miatt.

A párbeszéd azzal indult, hogy a szenátor megkérdezte, melyik hotelben szállt meg előző este a Facebook-vezér. Zuckerberg láthatóan megilletődött a kérdés hallatán, néhány másodpercig ugyanis válaszolni sem tudott, de aztán kimondta: nem mondja meg. Durbin ez után egy másik, ugyancsak személyesebb kérdést intézett Zuckerberghez, arról kérdezte, hogy kikkel váltott mostanában üzenetekben. Zuckerberg itt már némileg bátrabb volt, kevés hezitálás után szinte azonnal válaszolt: erről nyilvánosan semmiképp nem szeretne beszélni. Durbin ekkor, szinte fagyossá téve a levegőt, azt mondta, pontosan erről, illetve a személyes adatokhoz való jogról van szó, némi ellentmondást éreztetvén abban, hogy ha Zuckerberg maga nem szívesen tesz nyilvánossá ilyesmiket, akkor hogyan építheti jelentős részben ilyesmire a Facebookot.

3. Az ő adatait is ellopták

A szerdai meghallgatás egyik pontja kétségkívül nemcsak a jelenlévőket, hanem az eseményt online követőket is meglepte. Anna Eshoo demokrata képviselő kérdezte Zuckerberget arról, hogy az ő személyes adatai is illetéktelen kezekbe kerültek-e. Bár az egész adatgyűjtési botrány lényegében legfontosabb szereplőjének neve, a Cambridge Analytica ebben a formában nem hangzott el, Eshoo nyilvánvaló, hogy az elemzőcégre gondolt felszólalásakor. Zuckerberg egyértelmű igennel felelt, vagyis az egész oldalt kitaláló programozó saját profilja is egyike volt annak a több millió másiknak, amelyhez nem etikus módon egy harmadik fél is hozzáfért.

4. Fizetős Facebook? Zuckerberg: Ha az kell, az lesz

A kényelmetlen kérdez-felelek játék egy pontja után furcsa mód a Facebook működésének gazdasági irányába terelődött a meghallgatás, és a 44 szenátor által feltett kérdések közepette érdekes kijelentéseket is tett Mark Zuckerberg.

A szenátorok ugyanis sokadik alkalommal is a Facebook szerintük átláthatatlan üzleti modelljének felépítését firtatták, majd felmerült, hogy az adatok begyűjtése helyett új alapokra kellene helyezni a Facebook hirdetésekből származó bevételi forrását, és mondjuk reklámmentességért cserébe fizetőssé tenni magát a szolgáltatást. Zuckerberget láthatóan kellemetlenül érintette a téma, azt mondta, szerinte épp az ingyenességben rejlik az oldal igazi ereje, a Facebookból ezért mindig lesz olyan verzió, amelyet fizetés nélkül lehet használni. Itt hozzátette, hogy gondolkodtak már rajta, hogy az oldal valamely részére használati díjat vetnének ki, de mindezt csak abban az esetben, ha erre valóban komoly érdeklődés mutatkozna. A részletekről nem esett szó.

©

5. Világszerte életbe léptetik az EU szigorúbb adatkezeléssel kapcsolatos előírásait

Az adatgyűjtési botrány miatt az Európai Unió május 25-én életbe lépő Általános Adatvédelmi Rendelete is téma volt a képviselőház energetikai és kereskedelmi bizottsága előtti meghallgatáson. A GDPR-ként is ismert adatkezelési szabályozás lényege, hogy az eddigieknél jóval szigorúbb keretek közé szorítja a vállalatok személyes adatkezelési lehetőségeit, és jóval keményebben is büntet, ha valamely cég megszegi a rendeletben foglaltakat. Zuckerberg a témával kapcsolatos kérdésre előbb kitérő választ adott, de aztán egyértelművé tette: nemcsak az unión belül igyekeznek majd megfelelni az új előírásoknak, hanem lényegében mindenhol.

Ha tudni szeretne az ügy fejleményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

Életfogytiglanra ítélték első fokon a kíméletlen csantavéri gyilkost

Életfogytiglanra ítélték első fokon a kíméletlen csantavéri gyilkost

Amiért végül Szerbiában oltattam be magam

Amiért végül Szerbiában oltattam be magam