szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Világszerte 20 millió felhasználó telepíthetett a Chrome böngészőjéhez olyan hirdetésblokkoló bővítményt, amely a reklámokat nem szűrte ki, viszont kémkedett az ember után.

Az elmúlt években egyre több felhasználó döntött úgy, hogy valamilyen hirdetésblokkolót telepít a böngészőjéhez, hogy ezekkel szűrje ki a weboldalakon megjelenő reklámokat. Aki azonban kevésbé jártas abban, hogy milyen blokkolók léteznek és melyeket érdems használni, azt könnyen átverhették a csalók.

Az AdGuard beszámolója szerint nagyjából mintegy 20 millió felhasználót csaphattak be a hackerek olyan Chrome-bővítményekkel, amelyek hirdetésblokkolónak álcázták magukat. Ezek valójában olyan kamu bővítmények, amelyek ugyan elvégzik az ígért feladatot, ugyanakkor olyan kódot is tartalmaznak, amellyel információkat gyűjtenek a felhasználó által meglátogatott weboldalakról. És ha arra gondolunk, hogy ez az információ az oldalon beírt felhasználó név/jelszó páros is lehet, akkor máris érthető, miért kell a dolog miatt aggódni.

©

A jelentésre válaszul a Google már el is távolította a bővítmények közül a kémkedő szoftvereket, amelyeket ráadásul a top kategóriában is meg lehetett találni. Így ha valaki esetleg azt tapasztalná, hogy a korábban telepített hirdetésblokkoló nem működik, frissíteni sem tudja, akkor könnyen lehet, hogy azért, mert a törölt álbővítmények valamelyike volt a gépen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriási segítséget kapnak a Windows 7-felhasználók

Óriási segítséget kapnak a Windows 7-felhasználók

Toplista: ezek most Európa legkelendőbb új autói

Toplista: ezek most Európa legkelendőbb új autói

„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”

„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”