szerző:
hvg.hu

A Trend Micro kiberbiztonsági cég szakemberei szerint a Digmine egy vírus, ami különböző bővítményeket tölt le a gépre, hogy aztán leterhelje a számítógép processzorát. Ráadásul minden facebookos ismerősnek üzenetet küld.

A különböző kriptopénzekben nemcsak a hatalmas nyereség, de a nagy veszteség lehetősége is benne van, ennek ellenére óriási az érdeklődés irántuk. Aki jó időben fektet bele pénzt, hatalmas összegeket szakíthat velük. Azonban nemcsak vásárolni (és eladni) lehet ezeket, hanem megtermelni is.

Hogy milyen sokan igyekeznek élni ezzel a lehetőséggel, azt jól mutatja az a felmérés, amely szerint már több áramot fogyasztanak a Bitcoint bányászó számítógépek, mint Magyarország egész évben. Ezek közé tartozik például a legnagyobb torrentoldal, a Pirate Bay is, amelyik ezzel a módszerrel igyekszik kiváltani az oldalon megjelenő hirdetéseket. Azonban mint mindent, ezt is lehet "etikátlan" módon csinálni: készült már olyan androidos játék, ami titokban arra használja a felhasználó mobilját, hogy kriptopénzt bányásszon a processzorával.

©

Most egy újabb malware-t szúrtak ki, amelyik a processzoridőnkre pályázik. A Trend Micro szakemberei egy, a Facebook Messengeren terjedő kártevőre hívták fel a figyelmet, amely a Digmine nevet kapta. A program általában a video_xxxx.zip nevű videófájlnak álcázza magát, azonban akik futtatják, valójban egy Chrome-bővítményt telepítenek, amely azután hozzáfér a facebookos profilunkhoz, és az ismerőseinknek küldött üzenettel tovább fertőz – számolt be róla a Gizmodo.

A Trend Micro szakemberei szerint a vírus csak a Chrome asztali verzióján keresztül fertőz, mobilon nem, de azért mobilon sem javasolnánk, hogy bárki ilyen jellegű fájlokat nyisson meg a készülékén.

©

A Digmine-t egyelőre Dél-Koreában, Vietnámban, Azerbajdzsánban, Ukrajnában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Venezuálában figyelték meg, de nem elképzelhetetlen, hogy máshol is felbukkan majd. A vírus a telepítés után több más kiegészítőt tölt még le, többek között olyat, amivel alkalmas a Monero nevű kriptopénz bányászatára.

A Facebook már eltávolította a fent említett hivatkozást, a hackerek azonban az elnevezés megváltoztatásával képesek lehetnek kijátszani a közösségi oldal éberségét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ő itt Uzma – az első női autószerelő Pakisztánban

Ő itt Uzma – az első női autószerelő Pakisztánban

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Kínában terjeszkedne a felcsúti Puskás Akadémia

Lázár előállt a dohányzás teljes tiltásának mestertervével

Lázár előállt a dohányzás teljes tiltásának mestertervével

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Valamire készülnek Mészárosék, felfüggesztették az Opus és a Konzum kereskedését

Valamire készülnek Mészárosék, felfüggesztették az Opus és a Konzum kereskedését

Igazgatóváltás miatt 12 tanár mondott fel egy pesti gimnáziumban

Igazgatóváltás miatt 12 tanár mondott fel egy pesti gimnáziumban