szerző:
hvg.hu

Egy pillanatra sem lehet nyugodt az, aki wifit használ az okostelefonjával. Egy új vírus söpör végig a világon.

A Symantec kutatói hívták fel a figyelmet egy új, még márciusban, Japánban felbukkant malware-re, amely egyaránt fertőz androidos és iOS-es eszközöket, sőt asztali számítógépeket is.

A kártevő, amelyiket Roaming Mantisnek neveztek el, a wifi-routeren keresztül fertőz. Bár csak néhány hónapja jelent meg, szélsebesen terjed. Mostanáig leginkább japán, kínai, indiai felhasználókat érintett, azonban már Európában is tetten érték.

A malware a kompromittált routereken keresztül fertőzi az androidos eszközöket, az iOS-eseket adathalász oldalakra irányítja, az asztali gépeken pedig a CoinHive kriptopénz-bányász scriptet futtatja. Az androidos felhasználókat a böngésző frissítésére kéri a program, sőt egy adag engedélyt is meg kell adnia. Az iOS-eseket pedig egy hamis Apple-oldalra küldi, ahol meg kell adniuk bejelentkezési adataikat és bankszámlaszámukat.

©

A malware, a Kaspersky szerint, a DNS-eltérítés (DNS-hijacking) legegyszerűbb formáját használva tudja átirányítani a gyanútlan felhasználót egy rosszindulatú webhelyre, amennyiben egy fertőzött wifi-routerhez csatlakoztatják az eszközt. Korábban csak az androidos készülékek voltak veszélyben, a fejlesztők azonban nem nyugodtak, így már az iOS-esek sincsenek biztonságban.

A Kaspersky több lépést is ajánl a felhasználóknak, mindenekelőtt egy jó víruskergető szoftvert telepítését, egy mélytisztítást az eszközön, a jelszavak megváltoztatását, a banki adatok törlését, és annak ellenőrzését, hogy a router DNS kiszolgáló címe megegyezik-e az internetszolgáltató által kiadott címmel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megkapta az utolsó parancsot a Kepler űrteleszkóp, örök álomba merült

Megkapta az utolsó parancsot a Kepler űrteleszkóp, örök álomba merült

Csodás videóval tisztelegnek Dwayne Johnson előtt az interneten

Csodás videóval tisztelegnek Dwayne Johnson előtt az interneten

Levideóztuk az első havat a Normafán

Levideóztuk az első havat a Normafán

Itt az újabb bendgate-botrány? 688 ezerbe kerül, de pikk-pakk kettétörik az Apple erőgépe

Itt az újabb bendgate-botrány? 688 ezerbe kerül, de pikk-pakk kettétörik az Apple erőgépe

A kormány és Mészáros most adnak a látszatra. Vagy mégsem?

A kormány és Mészáros most adnak a látszatra. Vagy mégsem?

Nocsak: már készül az első játék a PlayStation 5-re?

Nocsak: már készül az első játék a PlayStation 5-re?