szerző:
hvg.hu

Internet killed the TV star – fogalmazhatnánk át a The Buggles 1979-es népszerű slágerének szövegét, mert ahogy a videó lassan maga alá temette a rádiózást, úgy lesz ugyanez a sorsa a televíziónak az internet ellenében.

Szomorú mérföldkőhöz érkezik a televíziózás jövőre (legalábbis saját maga szempontjából): 2019-ben az internet-használat globálisan eléri, majd egy évvel később le is körözi ezt a médiumot, több tartalmat nézünk majd az interneten, mint amennyit a televízión.

A Zenith médiaügynökség napokban közzétett előrejelzése szerint 2019-ben már ugyanannyi tartalmat nézünk neten, mint amennyit televízión, és ezután a netes tartalomfogyasztás elhagyja majd a tévét. A mostani előrejelzések szerint jövőre naponta átlagosan 170,6 percet fognak az emberek online tartalommal tölteni (ebbe beletartozik a tévézés, a chatelés, a zenestreamelés, videók nézése, közösségi média használata), és ez valamivel már meghaladja majd a televíziózásra fordított 170,3 percet.

©

Az olyan platformoknak, mint a YouTube vagy a Netflix, valójában a televízió volt a nagy vesztese, hiszen ezekről az oldalakról könnyebben lehet a felhasználókat érdeklő videókhoz, filmekhez, sorozatokhoz jutni, mint a tévéből (és akkor az illegális letöltésekről ne is beszéljünk). Ráadásul az internethasználat immár mobil eszközökről is megoldott, így a felhasználók – élethelyzetükről függően – bármikor elérhetik a kívánt tartalmakat. Csupán egyetlen adalék ehhez: jelenleg az összes médiafogyasztás közel egynegyede (24 százalék) mobilról történik, míg 2011-ben ez az érték csupán 5 százalék volt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Menekültekkel fotózkodott a pápa

Menekültekkel fotózkodott a pápa

112(!) ponttal verte ellenfelét a női kosárlabda-válogatott

112(!) ponttal verte ellenfelét a női kosárlabda-válogatott

Tényleg van összefüggés a korán kelés és a rák között? Egy új kutatás megadta a választ

Tényleg van összefüggés a korán kelés és a rák között? Egy új kutatás megadta a választ

Macronék most arra adnak pénzt, hogy a szegény gyerekek ne maradjanak le a gazdagoktól a bölcsődében

Macronék most arra adnak pénzt, hogy a szegény gyerekek ne maradjanak le a gazdagoktól a bölcsődében

Cseh László kiakadt a FINA-ra

Cseh László kiakadt a FINA-ra

A meleg miatt drágul az áram

A meleg miatt drágul az áram