szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem túlzás azt állítani, hogy Elon Musk minden évben legalább 2-3 új világmegváltó ötlettel áll elő. Íme egy rövid gyűjtés arról, mi mindent várhatunk tőle 2030-ig.

Aki csak egy kicsit is követte azokat a folyamatokat, amik az elmúlt években zajlódtak le a technológia/tudomány világában, annak egész biztosan ismerősen cseng Elon Musk neve. Az amerikai üzletember/feltaláló kapcsán egyszemélyben lett a védjegye azoknak az őrült elképzeléseknek, amelyeknél a legtöbben csak legyintenének, hogy "ez lehetetlen".

Jó példa erre a Tesla bő tíz évvel ezelőtt bemutatott első elektromos autója, a Roadster is, aminél még kevesen hitték volna, hogy az autóipar forradalmát láthatják. Azóta már elkészítette a rakétát, ami kilövés után képes visszaszállni a Földre – újra helyzetbe hozva az amerikaiakat az űrkutatásban –, és építi a hipergyors vákuumvasutat, ami egyszer Budapest–Bécs–Pozsony között is jár majd – csak, hogy néhányat emlékítsünk a projektjei közül. De ahogy mondani szokás, ez még csak a kezdet, Musk ugyanis renteget dolgot tervez még elkészíteni a következő bő tíz esztendőben. A Futurism nemrég össze is állított egy listát arról, mi minden várható 2030-ig.

2018

Várhatóan az idei évben befejezi annak a virtuális erőműnek a kiépítését, ami összesen akár 75 ezer ausztráliai háztartásban is képes lesz biztosítani az elektromos áramot.

©

2019

Elon Musk tervei szerint 2019-ben indul majd be annak az elektromos kamionnak a gyártása, amelyet 2017 végén mutatott be, és amire már több mint száz megrendelés érkezett. 2018 októbere és 2019 áprilisa között mutathatja be a platós Teslát, 2019 novemberében pedig jöhet az elektromos crossover, a Tesla Y. Emellett ott van még a Boring Company is, a technológia, ami 240 km/h-val szállítaná az embereket a föld alatt. Ennek megvalósítására még nincs konkrét időpont, de az engedélyek függvényében a következő pár évben biztosan elkészül majd.

2020

Itt már kezdenek izgalmassá válni a dolgok. Ebben az évben kerülhet piacra a tavaly novemberben bemutatott Tesla Roadster 2, amelynek 1000 km-es hatótávolsága és 400 km/h-s végsebessége igen ígéretesnek tűnik. Ha a Model 3 gyártása is beindul, a Tesla éves szinten elérheti az 1 millió legyártott autót. Musk tervei szerint ekkorra már 1000 km-es hatótávolsággal közlekednek majd a Teslák.

©

2021

A számítások szerint három év múlva, 2021-ben indulhat be a gyártás a befejezett Gigafactoryban, ami a világ legnagyobb akkumulátorgyára lesz. Kérdés, milyen káoszt okoz ez akkor, amikor már mostani kapacitásával is globális akkumulátorhiány ütötte fel a fejét. Emellett 1000 darab Superchargert állítana fel Kínában.

2022

Musk valószínűleg ezt az évet várja a legjobban, ekkor veheti kezdetét ugyanis az első Mars-misszió, ami a majdani telepesek számára készítené elő a területet. Ekkorra már a SpaceX alapegysége lesz a Big Fucking Rocket.

2024

A már emléített rakéta segítségével a világ bármely pontjára képesek leszünk 60 perc alatt eljutni, de ami még ennél is fontosabb: elindul(nak) az első ember(ek) a Mars felé.

2030+

Hogy pontosan mi mindenre számíthatunk még Elon Musktól, az egyelőre kérdés, hiszen jóval több tervét nem ismerjünk, mint ahányat igen. Ilyen lehet például a Neuralink nevű fejlesztés, amely az emberi agyat és a számítógépet kötné össze. Bár ezt a projektet 2021-re becsülte Elon Musk, könnyen lehet, hogy 2030 utánra csúszik át a megvalósítás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Elon Muskról a HVG Könyvek kiadványai között megjelent kötetben olvashat többet:

Ashlee Vance: Elon Musk

A történelemben csak kevés olyan személyiség van, akinek kitartása és eredeti látásmódja lehetővé tette, hogy több iparágban is alkosson mi több, forr...

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!