szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőtől kezdődően egyre több videó esetében futhatunk majd a YouTube-on olyan hirdetésekbe, melyeket nem lehet átugorni, így a kívánt videó megtekintéséhez a reklámot is muszáj lesz végignzni.

A YouTube-on futó videós hirdetések megítélése kettős: van, akit nem zavarnak a reklámok, hiszen úgyis ott van a Hirdetés átugrása gomb, másokat viszont az az 5 másodperc is "kiborít", ami a gomb megjelenéséig eltelik. Abban valószínűleg mind a két fél megegyezik, hogy a legidegesítőbbek azok az 5-6 másodperces reklámok, amelyeket hosszúságuk (vagy inkább rövidségük) miatt nem lehet átugrani. Akit ez bosszant, az valószínűleg nem fog örülni annak sem, hogy érkeznek az átugorhatatlan hirdetések a videómegosztóra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddigi reklámok mellett olyanok is megjelennek majd, amelyeknél 5 másodperc után sem jelenik meg a Hirdetés átugrása gomb.

Ezek a reklámok jellemzően 15-20 másodpercesek lesznek. A hirdetők ezekért többet fizetnek majd, cserébe pedig a YouTube-csatornák tulajdonosai is több pénzt kapnak belőle, mint amennyit az átugorható hirdetések után zsebelhetnek be.

Az új hirdetésfajta automatikusan "megjelenik" majd azoknál a videóknál is, amelyeket korábban töltöttek fel a platformra, az eredményességükről pedig számot ad a YouTube. A YouTube-csatornák tulajdonosai ezek alapján dönthetnek úgy is, hogy nem éri meg nekik ez a fajta hirdetésforma, ezért ki is tudják kapcsolni azt.

Ezek a hirdetések természetesen csak azoknál a videó(so)knál jelenik meg, amelyek már a YouTube Parternprogramban is benne vannak. A dolognak azonban így is lehet negatív hatása: a kisebb csatornák esetében könnyen lehet, hogy a nézők elvesztésével jár majd az ilyen reklámok megjelenése.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!