szerző:
hvg.hu

A korábbi módszereknél is sokkal gyorsabban tud új, fedett bázisokat létesíteni az amerikai hadsereg 3D-nyomtatási technológiával.

A 3D-nyomtatás haszna megkérdőjelezhetetlen, hiszen házakat és végtagokat is elő lehet már vele állítani, a technika iránt pedig a hadsereg is egyre aktívabban érdeklődik. Az első eredményeket már bemutatták: a haditengerészet ezzel a technológiával gyártott le egy működő tengeralattjáró-testet, amellyel komoly pénzmennyiséget sikerült megspórolniuk.

Az amerikai tengerészgyalogosok a jövőben saját bázisaik felállításakor is ezt vehetik igénybe, miután a kapcsolódó kísérletek során bebizonyosodott: jobban megéri a 3D-nyomtatással ekészíteni egy-egy barakkot, mert gyorsabb és olcsóbb is, mint az eddig használt módszerekkel.

Ehhez a technika tökélesítésére volt szükség, de az amerikai Marine Corps Systems Command szakemberei, valamint a Marine Expeditionary Force katonái megbirkóztak a feladattal, és sikeresen megalkották a világ legnagyobb 3D-nyomtatóját, amely a barakkok "kinyomtatása" mellett az építmények más szerkezeteit is képes előállítani.

Hogy más módon is érzékeltessék az előrelépést, közölték: míg egy fából épült bázis alapjait 10 ember húzza fel öt nap alatt, a 3D-nyomtató mindezt kicsivel több mint 40 óra alatt teljesíti. A technika mellett szól az is, hogy a katonáknak aktív harci körülmények között sem kell bajlódniuk az építkezéssel, hiszen a nyomtató felügyelet nélkül is működik.

©

A hadsereg közleménye szerint az újtipusú építményeknek nem csak harcokban tudják hasznát venni, a természeti katasztrófák idején is jól jöhetnek, ha ideiglenes szállást, menedéket kell építeniük. Így olyan is helyen biztonságba tudják helyezni a sérülteket, ahol ez természetes úton nem volna megoldható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szauer Tamás Tech

Májat, vesét - a nyomtatóból

Bárkivel megtörténhet, hogy egyszer csak kiderül: komoly gondok vannak – például – a májával, ezért sürgős szervtranszplantációra szorul. Ma egy ilyen hír hallatán a legtöbben már fél lábbal a sírban érzik magukat, a jövőben viszont ez teljesen máshogy lehet: 20-25 éven belül általánossá válhat az emberi szervek háromdimenziós nyomtatása.