szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A korábbi módszereknél is sokkal gyorsabban tud új, fedett bázisokat létesíteni az amerikai hadsereg 3D-nyomtatási technológiával.

A 3D-nyomtatás haszna megkérdőjelezhetetlen, hiszen házakat és végtagokat is elő lehet már vele állítani, a technika iránt pedig a hadsereg is egyre aktívabban érdeklődik. Az első eredményeket már bemutatták: a haditengerészet ezzel a technológiával gyártott le egy működő tengeralattjáró-testet, amellyel komoly pénzmennyiséget sikerült megspórolniuk.

Az amerikai tengerészgyalogosok a jövőben saját bázisaik felállításakor is ezt vehetik igénybe, miután a kapcsolódó kísérletek során bebizonyosodott: jobban megéri a 3D-nyomtatással ekészíteni egy-egy barakkot, mert gyorsabb és olcsóbb is, mint az eddig használt módszerekkel.

Ehhez a technika tökélesítésére volt szükség, de az amerikai Marine Corps Systems Command szakemberei, valamint a Marine Expeditionary Force katonái megbirkóztak a feladattal, és sikeresen megalkották a világ legnagyobb 3D-nyomtatóját, amely a barakkok "kinyomtatása" mellett az építmények más szerkezeteit is képes előállítani.

Hogy más módon is érzékeltessék az előrelépést, közölték: míg egy fából épült bázis alapjait 10 ember húzza fel öt nap alatt, a 3D-nyomtató mindezt kicsivel több mint 40 óra alatt teljesíti. A technika mellett szól az is, hogy a katonáknak aktív harci körülmények között sem kell bajlódniuk az építkezéssel, hiszen a nyomtató felügyelet nélkül is működik.

©

A hadsereg közleménye szerint az újtipusú építményeknek nem csak harcokban tudják hasznát venni, a természeti katasztrófák idején is jól jöhetnek, ha ideiglenes szállást, menedéket kell építeniük. Így olyan is helyen biztonságba tudják helyezni a sérülteket, ahol ez természetes úton nem volna megoldható.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ideiglenesen megszünteti a karanténmentes beutazást az Egyesült Királyság

Ideiglenesen megszünteti a karanténmentes beutazást az Egyesült Királyság

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Új nevek az SZFE tanárlistáján: a zaklatás eltussolásával vádolt Kiss-B. Atilla is az SZFE új tanárai közt van

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez