szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Attól, hogy valaki látássérült, még nem kell feladnia kedvenc időtöltését. Ezt bizonyítja egy vak tinédzser esete is, aki a mai napig aktív Call of Duty játékos. Ráadásul a jobbak közül való.

Számos videojátékban elérhető olyan beállítás, amely a látássérültek szórakozását segíti. A vakok számára azonban nemigen létezik ilyen lehetőség, de egy kitartó játékost, TJ-t ez sem tántorította el attól, hogy tovább játsszon kedvenc programjával, az általunk is tesztelt Call of Duty: WWII-vel.

A fiatal youtuber a Redditen keltett először feltűnést, ugyanis azzal hirdette magát, hogy vakként sem tette félre a videojátékokat. Ekkor figyelt fel rá az Engadget újságírója, majd miután megismerkedtek, TJ részletesen beszámolt neki állapotáról. Mint mesélte, 5 éves korára a bal szemére teljesen megvakult, 14 évesen pedig a jobb szemének látását is elveszítette. Mivel imád játszani, képtelen volt abbahagyni, mostanra pedig felküzdötte magát arra a szintre, hogy vakként is bátran ki merjen állni másokkal.

A TJ YouTube-csatornáján megjelent videókat látva többen megkeresték, hogy ossza meg tapasztalait. Ekkor derült ki, hogy a fiatal a denevérek által kibocsátott hanghullámokhoz hasonlóan érzékeli az útjában lévő akadályokat: miután a golyók alkalmanként visszaverődnek, pontosan tudja, mi van előtte. Ezen kívül egy különleges fejhallgatót visel, és a játék beállításait is úgy kalibrálta, hogy az ellenség mozgása jobban érzékelhető legyen.

A fiatal annyira megtanult együtt élni betegségével, hogy egyáltalán nincs szüksége segítségre, ha játszani szeretne PlayStation 4-es konzolján. A gép ugyanis követi a hangutasításokat, így pontosan azt teszi, amit TJ kér. Ha pedig közvetíti a mérkőzéseket, a telefonján lévő alkalmazás képes neki felolvasni a chatben megjelenő szövegeket, így válaszolni is tud az ott felvetődött kérdésekre.

TJ most azt tervezi, hogy különféle segédanyagokat készít látássérült társainak, hogy másoknak is átadhassa tapasztalatait. Emellett YouTube-csatornájának követésére buzdít másokat, köztük látókat is, mert úgy érzi, vakként is képes élvezhető tartalmat szolgáltatni a Call of Duty világa iránt érdeklődőknek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Cristiano Ronaldo jól kibabrált egy óriáscéggel, de a videojátékosok isszák meg a levét

A focis programokat fejlesztő EA aktuális játékán, a Fifa 18-on Cristiano Ronaldo képe szerepel, miután a közönség szavazata alapján az akkor még bőven a Real Madrid kötelékéhez tartozó labdarúgót választották címszereplőnek. Ronaldo időközben klubot váltott, a kiadó azonban csak ezért nem ad ki frissítést a már meglévő programhoz.

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Csak semmi pánikgomb: okos megoldás az idősek rémálmára

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón

Ismét nem volt 6 találatos szelvény a lottón