szerző:
hvg.hu

Attól, hogy valaki látássérült, még nem kell feladnia kedvenc időtöltését. Ezt bizonyítja egy vak tinédzser esete is, aki a mai napig aktív Call of Duty játékos. Ráadásul a jobbak közül való.

Számos videojátékban elérhető olyan beállítás, amely a látássérültek szórakozását segíti. A vakok számára azonban nemigen létezik ilyen lehetőség, de egy kitartó játékost, TJ-t ez sem tántorította el attól, hogy tovább játsszon kedvenc programjával, az általunk is tesztelt Call of Duty: WWII-vel.

A fiatal youtuber a Redditen keltett először feltűnést, ugyanis azzal hirdette magát, hogy vakként sem tette félre a videojátékokat. Ekkor figyelt fel rá az Engadget újságírója, majd miután megismerkedtek, TJ részletesen beszámolt neki állapotáról. Mint mesélte, 5 éves korára a bal szemére teljesen megvakult, 14 évesen pedig a jobb szemének látását is elveszítette. Mivel imád játszani, képtelen volt abbahagyni, mostanra pedig felküzdötte magát arra a szintre, hogy vakként is bátran ki merjen állni másokkal.

A TJ YouTube-csatornáján megjelent videókat látva többen megkeresték, hogy ossza meg tapasztalait. Ekkor derült ki, hogy a fiatal a denevérek által kibocsátott hanghullámokhoz hasonlóan érzékeli az útjában lévő akadályokat: miután a golyók alkalmanként visszaverődnek, pontosan tudja, mi van előtte. Ezen kívül egy különleges fejhallgatót visel, és a játék beállításait is úgy kalibrálta, hogy az ellenség mozgása jobban érzékelhető legyen.

A fiatal annyira megtanult együtt élni betegségével, hogy egyáltalán nincs szüksége segítségre, ha játszani szeretne PlayStation 4-es konzolján. A gép ugyanis követi a hangutasításokat, így pontosan azt teszi, amit TJ kér. Ha pedig közvetíti a mérkőzéseket, a telefonján lévő alkalmazás képes neki felolvasni a chatben megjelenő szövegeket, így válaszolni is tud az ott felvetődött kérdésekre.

TJ most azt tervezi, hogy különféle segédanyagokat készít látássérült társainak, hogy másoknak is átadhassa tapasztalatait. Emellett YouTube-csatornájának követésére buzdít másokat, köztük látókat is, mert úgy érzi, vakként is képes élvezhető tartalmat szolgáltatni a Call of Duty világa iránt érdeklődőknek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Cristiano Ronaldo jól kibabrált egy óriáscéggel, de a videojátékosok isszák meg a levét

A focis programokat fejlesztő EA aktuális játékán, a Fifa 18-on Cristiano Ronaldo képe szerepel, miután a közönség szavazata alapján az akkor még bőven a Real Madrid kötelékéhez tartozó labdarúgót választották címszereplőnek. Ronaldo időközben klubot váltott, a kiadó azonban csak ezért nem ad ki frissítést a már meglévő programhoz.