szerző:
hvg.hu

A MEGA nevű internetes tárhelyszolgáltatás bővítményének rosszindulatú változata került be a Chrome webáruházba. Szerencsére gyorsan megérkezett az ellenszer.

A hónap elején meghackelték a népszerű felhőtárhely-szolgáltatás. a MEGA Chrome-bővítményét. A kiegészítő rosszindulatú kódot tartalmazó változatát töltötték fel a hackerek a Chrome Web Store-ba. A céljuk az volt, hogy a gyanútlan felhasználók által letöltött (vagy frissített) bővítmény segítségével szerezzenek meg bejelentkezési jelszavakat a legnagyobb weboldalakhoz (Google, Amazon stb.). Az ellopott jelszavakat egy ukrán szerverre küldték.

Mindez csak azokat érinti, akik épp a hackelt verziót (3.39.4) töltötték le, vagy engedélyezett náluk az automatikus frissítés. Azoknak a felhasználóknak, akik URL beírásával érik el a szolgáltatást, nincs mitől tartaniuk. Az érintett felhasználóknak azt javasolják, hogy változtassák meg a jelszavaikat az általuk használt webhelyeken.

©

Egyelőre még nem világos, hogy a hackerek hogyan férhettek hozzá a Mega.zn fiókjához, hogyan tudták feltölteni a hamis változatot, illetve azt sem tudni, hányan érintettek.

Ahogy felfedezték a hackelést, a MEGA feltöltötte a tiszta 3.39.5-ös verziót a Chrome webáruházba, a Google pedig eltávolította a fertőzött változatot. Annak, aki letöltötte ez utóbbit, automatikusan frissülni fog a MEGA Chrome-bővítmény a tiszta verzióra. A Firefox-bővítményt nem érinti az ügy.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!