szerző:
hvg.hu

A Flightradar24 közzétette, melyek voltak az év eddigi legzsúfoltabb napjai a polgári légi közlekedés számára. Animációt is mutattak ezekről.

Amikor 1914. január 1-jén a világ első, menetrend szerint közlekedő repülőgépe felszállt, hogy egyetlen utasát körbevigye Florida felett, még senki sem gondolta, hová fejlődik a polgári légi közlekedés. Mára ott tartunk, hogy naponta több mint 100 ezer repülőgép indul útnak világszerte, nemrég pedig minden eddigi rekordot megdöntött ez a szám.

A Flightradar24 beszámolója szerint 2018. június 29-e az eddigi legsűrűbb nap volt a légi közlekedésben azóta, hogy a szolgáltatás nyomon követi a járatokat. Egész pontosan 202 157 repülőgépet regisztráltak Péter/Pál napján. Hogy ez a szám mit jelent, azt az általuk közölt gif érzékelteti a legjobban.

Bár első ránézésre az egész olyan, mint egy zsongó méhkas, megfigyelhetők bizonyos minták. Például az, hogy hajnaltól kezdve jelentősen megemelkedik az induló járatok száma az Egyesült Államok felé, míg napnyugta után lecsökken az Ausztráliába érkező, vagy onnan induló repülőgépek száma.

A Fligtradar24 szerint egyébként három nap volt a nyáron, amikor egyetlen nap alatt több mint 200 ezer repülőgép indult útnak: június 29., július 12. és július 13. Ez utóbbi napon 205 468 gép szállt fel.

Az abszolút csúcsot végül július 19-e jelentette, ekkor 209 752 darab gép kelt útnak.

Mindez viszont arra is rámutat, milyen sok tényezőből tevődik össze az éghajlatváltozást előidéző üvegházhatású gázok kibocsátása. Az Egyesült Államokban például a közlekedés által termelt üvegházhatású gázok 11 százaléka származik a repülőgépektől.

[Amit csak kevesen tudnak: itt olvashat arról, miért mindig bal oldalon szállunk be a repülőgépbe.]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Beintett a kormány a szakszervezeteknek, nem tárgyalnak velük

Beintett a kormány a szakszervezeteknek, nem tárgyalnak velük

Karácsony óta nem viszik el a szemetet a mátészalkai telepről, megjelentek a patkányok

Karácsony óta nem viszik el a szemetet a mátészalkai telepről, megjelentek a patkányok

Fucsovics Márton győzelemmel kezdett az Australian Openen

Fucsovics Márton győzelemmel kezdett az Australian Openen

Drágulni fog a Netflix

Drágulni fog a Netflix

Jobb lesz itthon adózni a külföldi jövedelem után

Jobb lesz itthon adózni a külföldi jövedelem után

Ma dől el, lesz-e országos sztrájk

Ma dől el, lesz-e országos sztrájk