szerző:
hvg.hu

Twitteren került elő az a korábbi álláshirdetés, amely alapján a Samsung már javában fejleszti a második generációs mesterségesintelligencia-processzort. Ez kerülhet a soron következő csúcsmobilba, a Galaxy S10-be is.

Bár még most is messzire vagyunk attól, hogy a Samsung bemutassa új csúcskészülékét, a Galaxy S10-et, jó ideje keringenek már pletykák arról, hogy milyen lesz a soron következő készülék. Július végén már hallani lehetett arról, hogy az S10-be bekerül a Samsung új csodafegyvere, keringtek már értesülések a méretéről is, egy ízben pedig még a gyártó mobilos dívizójáért felelős DJ Koh is megszólalt. Ő azt mondta, az S10 teljesen máshogy néz majd ki, mint elődei.

A napokban ismét új információk keltek szárnyra a(z elvileg) januárban érkező Galaxy S10 kapcsán. A megbízható értesüléseiről ismert Ice universe egy képernyőképet tett közzé a Twitteren, amely a Samsung egy korábbi álláshirdetését mutatja. A kiírásból arra lehet következtetni, hogy a dél-koreai cég egy második generációs NPU-n (Neural Processing Unit, neurális feldolgozóegységen) dolgozik, ami bekerül majd a Galaxy S10-be.

A készülék lelkét a várakozások szerint a Samsung és a Qualcomm által fejlesztett, 7 nm-es technológiával készülő Exynos 9820 és Snapdragon 855/8150-es processzor jelenti. Ennek lenne egyik "csúcsegysége" az új NPU, amely a készülékben dolgozó mesterséges intelligenciát szolgálná ki, és amivel megszorongatnák az Apple és a Huawei egységeit.

Jelenleg csak két 7nm-es technológiával készült chip van a piacon: az Apple A12 Bionic, amely a nemrég bemutatott új iPhone-okban dolgozik, valamint a Kirin 980, amit minden valószínűség szerint a Mate 20 Pro és a Mate 20 is megkap.

Érdekes harc lesz ez, az A12-es NPU-ja ugyanis a korábbi 2 helyett 8 processzormaggal dolgozik, ennek köszönhetően pedig 600 milliárdról 5 trillióra(!) növekedett a másodpercenként elvégezhető műveletek száma. A Huawei második generációs NPU-ja ezzel szemben 2,2-szer lehet gyorsabb a Kirin 970-es NPU-jánál, és háromszor az A11-nél.

Ebbe a medencébe szeretne most fejest ugrani a Samsung. A várakozások szerint az NPU-ja verni fogja a Kirin 970-et és az A11-et is, de hogy hogyan birkózik meg a legújabb egységekkel, az egyelőre kérdéses.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Érdemes megnézni ezt a koncepcióvideót a Samsung Galaxy S10-ről

Bár egy koncepcióvideó még nem a valóságos eszközt mutatja, készítői a vágyaikon kívül a kiszivárgott információkat is felhasználják. Az alábbi videó a jövő év elején várhatóan megjelenő Galaxy S10 egy elképzelt változatát vetíti elénk.

Kim Dzsong Un meghívta a pápát

Kim Dzsong Un meghívta a pápát

Sokk a Le Monde-nál, cseh milliárdos veszi meg a francia sajtó zászlóshajóját?

Sokk a Le Monde-nál, cseh milliárdos veszi meg a francia sajtó zászlóshajóját?

Túl sok jegyet adott el a Wizz Air, rendőrök jelenlétében szállítottak le valakit a gépről

Túl sok jegyet adott el a Wizz Air, rendőrök jelenlétében szállítottak le valakit a gépről

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

„Hitler a legnagyobb európai színész, nálam is nagyobb”

„Hitler a legnagyobb európai színész, nálam is nagyobb”

Sokkal kevesebben jutnak első lakáshoz, mint a boom előtt

Sokkal kevesebben jutnak első lakáshoz, mint a boom előtt