szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Harvard kutatói igen meredek állítással álltak elő néhány napja: szerintük a tavaly megfigyelt Oumuamua nevű üstökös valójában nem üstökös, hanem egy idegen űrhajó. Az elmélet az egész világot bejárta, vannak azonban olyanok, akik ennél racionálisabban közelítik meg a dolgot.

Nemrég egy igen merész, tudományos körökből pedig meglehetősen szokatlan elmélet látott napvilágot, ami rögtön bejárta az egész világot. Történt ugyanis, hogy a Harvard kutatói egy olyan teóriával álltak elő, mely szerint a hivatalosan üstökösként nyilvántartásba vett Oumuamua nevű, a Naprendszeren kívülről érkezett égitestet – amelyet tavaly a Nap közelében figyeltek meg – valójában nem is üstökös, hanem egy idegen űrhajó.

Az állítást arra alapozták, hogy az Oumuamua egy üstököstől teljesen szokatlan módon hirtelen felgyorsult. A magyarázat szerint a viselkedéséért egy napvitorla lehet a felelős, ami már a Földön is működik, igaz, még csak kísérleti fázisban van. A technológia lényege, hogy a csillag fényének nyomását használják fel az energiaellátáshoz, épp úgy, ahogy a vitorlás kihasználja a szelet.

(Az első "napmeghajtású" űreszköz az Ikaros űrszonda volt, melyet 2010-ben állított Nap körüli pályára a japán űrkutatási hivatal, a JAXA. Az űrhajót egy 14X14 méteres, majdnem kétszáz négyzetméteres napvitorlával szerelték fel, és bár a szonda energiája idővel kifogyott és hibernálta magát, a küldetéssel sikeresen demonstrálták a technológia működőképességét.)

A Harvard kutatóinak értelmezése azonban a kritikusokat sem hagyta hidegen, szerintük ugyanis a tudós dolga a bizonyítékokra építeni, nem pedig a saját álmaikat betuszkolni a hiányzó tények helyére.

Katie Mack asztrofizikus Twitteren igyekezett lehűteni a kedélyeket. Mint írta, a kutatók értelmezése kapcsán érdemes észben tartani, hogy ha csak egy pici esély is van rá, hogy egy különös elmélet igaz lehet, szívesen publikálnak róla – még akkor is, ha adott esetben ők maguk sem hisznek abban, hogy az igaz lehet.

Mack azt is megjegyezte, hogy bár nyilván valóan vannak olyan kutatók, akik konzervatívabb felfogást képviselnek, de az asztrofizikában semmilyen hátrány nem származik abból, ha valaki olyan érdekes elméletről publikál, amelynél nem lehet 100 százalékosan kizárni, hogy nem igaz. Még akkor sem, ha adott esetben senki sem tudja a helyes választ.

Szóval épp úgy lehetett idegen űrhajó az Oumuamua, mint nem, amíg azonban nem tudjuk az igazságot, egyik álláspontot sem szabad 100 százalékosan igaznak gondolni és tényként kezelni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!