szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

De elképzelhető, hogy már nem működik.

Hivatalosan üstökösként vették nyilvántartásba az Oumuamua nevű, a Naprendszeren kívülről érkezett égitestet, amelyet tavaly a Nap közelében figyeltek meg.

A nagyon szokatlan alakú, nyolcszáz méter hosszú rakétára hasonlító tárgy viselkedése is eltért a szokásostól, leginkább mert módosította a pályáját. Ez persze rögtön felkeltette az ufóhívők gyanúját, a tudósok pedig különböző elméletekkel próbálták magyarázni az Oumuamua váratlan gyorsulását.

Most a Harvard kutatói álltak elő egy teóriával, amely szerint talán tényleg mesterséges, földönkívüli eredetű tárggyal állunk szemben.

Azt ugyan nem állítják, hogy direkt a mi megfigyelésünkre küldött szonda lenne, de a pályaadatok elemzéséből arra jutottak, hogy az Oumuamua viselkedéséért egy napvitorla lehet felelős. Az ilyen meghajtás ismert a földi űrkutatás számára, noha még gyerekcipőben jár. A technológia lényege, hogy egy nagyon vékony hártya a csillag fényének nyomását felhasználva gyorsítja az űreszközt, épp mint egy sima vitorla.

A röppályán kívül az "üstökös" színképe is erősíti az elméletet a kutatók szerint, mivel az Oumuamua nagyon sok fényt ver vissza, ami fémes anyagra utalhat.

Természetesen a felvetésnek kritikusai is akadnak, akik megjegyzik, hogy a tudós dolga a bizonyítékokra építeni, nem pedig a saját álmaikat betuszkolni a hiányzó tények helyére. Ennél konkrétabb ellenvetés, hogy az Oumuamua szabálytalanul támolyogva, pörögve repül, ami meglehetősen kényelmetlen, ha szenzorokkal kellene megfigyelnie a környezetét. Igaz, azt senki sem állította, hogy az alighanem sok millió éve száguldó űrhajó még üzemképes.

Az Oumuamua furcsaságára már sok magyarázat született, magyar kutatók például a kopás folyamatát gondolták át, mások óriásbolygókat sejtenek a háttérben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!