szerző:
hvg.hu

Új forgalomirányítási rendszeren dolgoznak a Volkswagennél, amely nem csak a dugók csökkentésénél lehet hatásos. Az ötlet nagyszerűsége, hogy elviekben bármelyik városra kiterjeszthető.

A világ szinte összes városában a hagyományos forgalomirányítási technika működik, amely koránál és jellegénél fogva lassan kimegy a divatból, hiszen ennél fejlettebb megoldás is létezik már. A Volkswagen például a kvantumtechnika előnyeit alkalmazva kezdett érdekes kísérletbe: olyan megoldáson dolgoznak a D-Wave nevű céggel, amely a közösségi közlekedésre és a "rendes", közúton való forgalomra is jótékony hatással lehet.

A német autógyártó ötlete azon alapszik, hogy képes helyettesíteni a hagyományos szuperszámítógépek modelljeit: ezek a rendszerek ugyanis csak egyszerre képesek sok feladatot feldolgozni, de egy olyan bonyolult területnél, mint a közlekedés, sok más tényezőt is figyelembe kell venni. A kvantumtechnika mindezt hatékonyabban képes feldolgozni, nem mellesleg optimalizálni is tudja a beérkező adatokat, információkat.

©

Mindez nagyon bonyolultnak tűnik, ám a Volkswagen azt is megosztotta, hogyan nézne ez ki a gyakorlatban. A vállalat egyrészt azt állítja, rendszerük használata simább közlekedést biztosít a közutakon haladóknak, a tömegközlekedési eszközök pedig jobban szolgálnák az utasok kényelmét. De a fejlesztéssel a taxisok is jól járhatnak, ugyanis hamarabb jutnának az autóra várókhoz, utóbbiak pedig nyilván előbb kezdhetnék meg utazásukat. A rendszert az önvezető járművek is képesek lennének kihasználni, a friss információk ugyanis egyből eljutnának hozzájuk, például a dugókról.

A terv azonban – csengjen bármennyire is jól – inkább koncepció, mint valóság, ma legalábbis. Hiszen ahhoz, hogy működjön, számos tényezőt át kellene alakítani. Az autógyártó mindenesetre már bemutatta elképzeléseit, hozzátéve, hogy fejlesztésüket a városok számára értékesíthető termékként képzelik el, de csak ott, ahol rendelkeznek a kompatibilis háttérrel.

A szisztémát Barcelonában szeretnék elsőként tesztelni, de ha beválik, elméletileg nincs akadálya, hogy máshol is bevessék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Az osztrákoknál is forró a helyzet, 17 ezren tüntettek a kormány ellen

Talán még a világvégét is túl lehetne élni ebben az autóban

Talán még a világvégét is túl lehetne élni ebben az autóban

Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

Csaknem egy tonna gyanús potencianövelőt és hormontablettát foglalt le a NAV

Csaknem egy tonna gyanús potencianövelőt és hormontablettát foglalt le a NAV

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése