szerző:
MTI

Az orosz hírszerzés feltörte annak az informatikai cégnek a rendszerét, amely az oroszországi brit konzulátusokhoz érkező vízumkérelmek feldolgozását végezte – jelentette pénteken a Bellingcat elnevezésű brit oknyomozó csoport és orosz partnere, a The Insider tényfeltáró oldal. Feltételezhetően így szerzett többszöri beutazásra jogosító vízumot a Szergej Szkripalt és lányát az angliai Salisburyben megmérgező két katonai hírszerző.

A két csoport oldalán egyszerre közzétett beszámoló szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) "hátsó kaput", titkos hozzáférést szerzett a brit elektronikus vízumkérelmeket feldolgozó számítógépes rendszerhez, amelyet a TLSContact cég épített ki, beszervezve a cég egyik vezető informatikusát is.

A pekingi székhelyű TLSContact a világ számos országban kizárólagos szerződéses partnere egyebek közt egy sor EU-tagállam ottani konzulátusának, és 2015-ben már Svájc és az Egyesült Királyság moszkvai konzulátusának is ők nyújtották ezt a szolgáltatást.

A Bellingcat és a The Insider közlése szerint miközben a Szkripalt megmérgező katonai hírszerzők valódi kiléte után nyomoztak, kapcsolatba lépett velük az akcióhoz beszervezett orosz informatikus, aki 2017-ben családjával az Egyesült Államokba menekült. A férfi, aki a jelentésben Vagyim Mitrofanov álnéven szerepel, azt mondta nekik: miután cége 2015 végén Moszkvába küldte őt dolgozni, az FSZB 2016 márciusában azt kérte tőle, hogy segítsen vízumot szerezni két embernek, akit Nagy-Britanniába terveznek küldeni.

Mitrofanov, akit állítása szerint családja folyamatos hatósági zaklatásával kényszerítettek rá az együttműködésre, a FSZB-nek azt válaszolta, hogy nem olyan egyszerű vízumot szerezni, mert nem tudja befolyásolni a már feldolgozott vízumkérelmek végső elbírálását. Az FSZB erre azzal zsarolta őt, hogy börtönbe juttatják az édesanyját. Az informatikus beadta a derekát, és bizonyos dolgokban együttműködött az FSZB-vel. Menet közben rájött, hogy az orosz titkosszolgálat szakembereinek már sikerült hozzáférést nyerniük a moszkvai brit konzulátus vízumközpontjának rendszeréhez, a központ biztonsági kameráin keresztül.

Mitrofanov a Bellingcatnak azt mondta, őt is megbízták, hogy nyisson "hátsó kaput" a vízumfeldolgozó rendszerhez, de szabotálta ezt a feladatot, majd családját előbb kimenekítve maga is elhagyta Oroszországot.

A brit hatóságok szerint Szkripal és lánya ellen az Angliába Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov álnéven beutazó két orosz követett el mérgezéses gyilkossági kísérletet március elején.

A tényfeltáró csoportok korábbi nyomozása szerint Bosirov valójában Anatolij Csepiga, az orosz katonai hírszerzés (GU) ezredese, Petrov pedig Alekszandr Miskin katonaorvos. A Bellingcat szerint mindketten megkapták a legmagasabb orosz állami kitüntetést, az Oroszországi Föderáció Hőse címet.

A Bellingcat és a The Insider nem tudja biztosan, hogy a két orosz ügynök hogyan jutott brit vízumhoz, de "Mitrofanov" története szerintük nyomra vezethet.

Pénteken közzétett jelentésüket egyelőre nem kommentálta a brit belügyminisztérium és a TLSContact.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

Ismét ébredezik a mexikói Popocatépetl vulkán – videó

Ismét ébredezik a mexikói Popocatépetl vulkán – videó

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Karácsonyi dalt írtak a Brexitről – videó

Videó: Ömlik a láva az Etnából

Videó: Ömlik a láva az Etnából

A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

Aj Vej-vej: Németországban a hangulat a harmincas éveket idézi

Aj Vej-vej: Németországban a hangulat a harmincas éveket idézi