szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sakkban már elképesztően tehetséges a DeepMind nevű algoritmus, kitalálói ezért úgy gondolták, érdemes lenne bonyolultabb programokra is ráengedni. A Quake III-ra esett választásuk.

Nem csak az Elon Muskhoz köthető OpenAi remekel a videojátékokban, ha hús-vér felhasználókkal kell versenyezni. A Google egy alcége, a DeepMind által fejlesztett, ugyanilyen nevű program is sorra gyűjti a mérföldköveket.

A mesterséges intelligenciát fejlesztő cég korábban a sakk terén ért el kisebb csodát, az algoritmus ugyanis emberi tanítás nélkül, önállóan ismerte ki a szabályokat. A kutatók ezért nemrég emelték a tétet, és egy bonyolultabb játékkal is kísérletet tettek: megmutatták neki a Quake III Arenát. Mielőtt azonban többen legyintenének, nem árt tisztázni néhány dolgot: bár a sakk valóban nagy gondolkodást igénylő játék, a klasszikus Quake sem könnyebb, sőt. Ahhoz, hogy valaki a mestere legyen, kitűnő reflexekre és ugyanilyen hatékonyságú gondolkodásra van szükség.

Azonban a Science tudományos lapban ismertetett tanulmány szerint a DeepMindnak ez sem okozott különösebb nehézséget: 450 ezer kör után az egyik játékmódban elképesztő ügyességre tett szert, ami azért is hangsúlyos, mert a kutatók ezúttal sem rakták a program elé a szabályokat, hogy "elolvassa" azokat, a DeepMind mindent magától és a begyűjtött adatokat elemezve tanulta meg, mi, hogyan működik.

A programot ez után igazi játékosokkal is összeeresztették, mindaddig ugyanis saját magával versenyzett. Az eredmény meglepte a kutatókat: az algoritmus akkor is leiskolázta az embereket, amikor a fejlesztői szándékosan rontottak a reakcióidején, vagyis lassították. Mindebből az tűnik ki, hogy a DeepMind nagyszerűsége nem csupán a gyorsasága, elképesztő hatékonysággal tud "gondolkodni".

A trenírozás egyébként nem szórakozásból zajlik, komoly munka folyik a háttérben: a szakemberek szerint a DeepMind idővel arra is alkalmas lesz, hogy önvezető autók szoftverébe építsék, és forgalmas helyen is ütközés vagy a másik veszélyeztetése nélkül vezesse el a járművet. Az eredmények alapján a projekt igen jó úton halad efelé.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Megharcolta" a magyar kormány: megegyeztek az EU-tagállamok a közös agrárpolitikáról

"Megharcolta" a magyar kormány: megegyeztek az EU-tagállamok a közös agrárpolitikáról

Drágul az étkezési búza, újra emelkedhet a liszt ára

Drágul az étkezési búza, újra emelkedhet a liszt ára

Jól kezdett a Fradi, de bedarálta a Barcelona – videók

Jól kezdett a Fradi, de bedarálta a Barcelona – videók