szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA már javában készül arra a pillanatra, amikor a Mars 2020 Mars-járóval a fedélzetén útnak indul a leszállóegység. Hogy minden simán menjen, most egy furcsa gyakorlatba kezdtek egy helikopterrel.

Lassan, de biztosan közeleg az időpont, amikor a NASA egy újabb Mars-járót küld majd a szomszédos bolygó felszínére. A tervek szerint 2020-ban indítanák útnak, és 2021-ben érne célt a Mars 2020, aminek műholdja már ott kering a planéta körül. Az már biztos, hogy nagyon sok földlakó nevét elviszi magával az egység, a nagy kérdés viszont most is, mint minden eddig alkalommal ott van a tudósok előtt: vajon sikerül rendben leszállni a Marson?

A leszállóegység rendszerének egyik legkritikusabb eleme az úgynevezett Lander Vision System, vagy LVS. Ez az a szerkezet, ami automatikusan meghatározza a landolás helyét, miközben a Mars-járóval a fedélzetén folyamatosan odanavigálja magát.

Az LVS-nek muszáj pontosan működnie, mert a Föld–Mars-távolság miatt a rádiójelek csak késve érnének el a szerkezethez, vagyis kézi irányítással nem lehetne leszállni vele. A Mars 2020 lesz az első leszállóegység, ami ezt az automata manőverező képességet megkapja. A NASA most ezt a szerkezetet teszteli, méghozzá egy helikopter "orrára" erősítve.

©

A szakemberek a kaliforniai Halál-völgy Nemzeti Parkban tesztelik az LVS-t egy Airbus helikopter segítségével. A repülés során a rendszer letapogatja a környezetet, hogy így elemezze az őt körülvevő terepet.

Ha a Mars-járó sikeresen talajt ér, többek között mintákat gyűjt majd be a bolygó felszínéről, hogy azokat később visszajuttassa a Földre.

A Mars 2020 küldetés további fejleményeiért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!