szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A NASA a napokban kezdi meg a Mars 2020-as projekt előkészítését, amelynek első lépéseként a kommunikációban kulcsfontosságú szerepet játszó műholdat "teszik a helyére".

2014 szeptembere fontos dátum volt a NASA életében. A 2013 novemberében felbocsátott Maven űrszonda ekkor érte el a Marsot, az amerikai űrkutatási hivatal tudósai pedig sikerrel manővereztek vele, így pályára tudták állítani a vörös bolygó körül. Most egy újabb fontos feladat vár az űrszondára és kezelőire, ami már egy következő projektet készítenek elő.

A NASA bejelentése szerint a műholddal hamarosan közelebb merészkednek a Marshoz. Mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi, nagyjából 3850 mérföldes (kb. 6195 km) távolságát 2800 mérföldre (kb. 4506 km) csökkenti a felszíntől.

©

Mindez azért fontos, mert a 2020-ban útnak induló, és a tervek szerint 2021-ben landoló Mars 2020 nevű Mars-járóval sokkal hatékonyabban tud majd kommunikálni a szerkezet. A közeledés pont olyan lesz, mint amikor valaki a mobiltelefonjával egy adótorony felé közelít: minél közelebb van hozzá, annál erősebb lesz a jel.

[Ez nem semmi: 23 szemet küldünk a Marsra, 20 megapixeles fotókat küldenek majd haza]

A NASA szakemberei a következő napokban begyújtják majd a műhold hajtóműveit, hogy a közeledés pedig hónapokat vesz majd igénybe. Eközben a Mars légkörét az úgynevezett levegőfékezéshez használja majd az űrszonda, így csökkentve le a saját sebességét.

A Marshoz való közeledésnek nemcsak a jelerősség miatt van fontos szerepe, hanem azért is, mert így gyakrabban tud majd kommunikálni a Mars 2020 Mars-járóval. Jelenleg mintegy 5,3-szer kerüli meg a vörös bolygót egyetlen (földi) nap alatt a Maven, a közeledéssel ez a szám 6,8-re növekszik. Mindez pedig gyorsabb adatátvitelt jelent.

Az egyik legfontosabb kérdés korábban az volt, hova száll majd le a Marson a Mars 2020. 2018 novemberében erre is választ kaptunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!