szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A klímaváltozás egyre nagyobb fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra – hangsúlyozta Heiko Maas német külügyminiszter, aki szerint a migráció erősödésére lehet számítani, de ez csak tünet, az okot a globális felmelegedés miatt elviselhetetlenebbé váló területeken kell keresni. A német figyelmeztetés gordiuszi csomót jelenthet a magyar kormányzati kommunikáció számára, amely a migránsokkal való fenyegetéssel tart rettegésben választói csoportokat, a klímaváltozással való riogatást viszont csak Soros György újabb trükkjeként igyekszik beállítani.

"Az éghajlatváltozás biztonságpolitikai következményei elleni küzdelem globális fellépést igényel" – emelte ki Heiko Maas kedden Berlinben, a Klíma és Biztonság című konferencia megnyitóján. A német miniszter szerint a klímaváltozás következményei jóval túlmutatnak a környezeti aggályokon, ugyanis a világ egyes részein az éghajlatváltozás fenyegetést jelent a békére és a biztonságra.

A klímaváltozás elleni küzdelemben Németország szeretne még aktívabb szerepet vállalni, egyfelől más országokkal együttműködve, másfelől korai előrejelző rendszerek létrehozásával. A korai előrejelző rendszerek révén időben azonosítani lehet a veszélyeket és kezelni lehet őket.

[Kicsinál minket a klímaváltozás, ez már egyre biztosabb – de még tehetünk ellene]

Németország emellett fontosnak tartja, hogy tudományos elemzések készüljenek arról, hogy a klímaváltozásnak milyen hatásai vannak a biztonsági helyzetre. Maas beszédében hangsúlyozta, hogy javítani kellene az ENSZ cselekvőképességét, például együtt kellene kezelni a béke, a biztonság és az éghajlat kérdéseit. Ezzel kapcsolatban példaként említette az afrikai pásztorok és a gazdák közti feszültségeket, emellett hangsúlyozta, hogy a vízhiány a mezőgazdasági termelés hanyatlásához és feszültségekhez fog vezetni.

"A menekülés és a migráció a következmények, és ezek tovább súlyosbítják a válságokat" – figyelmeztetett beszédében Maas. Azt mondta, a klímaváltozás egyaránt jelent kül- és biztonságpolitikai fenyegetést, mivel az éghajlati változások kockázati tényezőként működhetnek: felerősíthetik a fennálló konfliktusokat, illetve a politikailag egyébként is instabil térségekben további feszültségek kiváltói lehetnek.

[Ez zseniális: a Fülöp-szigeteken minden diáknak 10 fát kell elültetnie ahhoz, hogy végezzen az iskolában]

A logikusnak tűnő német álláspont feladhatja a leckét a magyar kormánypártnak, de akár még Donald Trump gyakran igen egyszerűnek tűnő világképének is. Míg ugyanis a hazai kormánykommunikáció évek óta arról szó, hogy az – egyébként valóban megoldandó feladatot jelentő – migráció kb. azonnali életveszélyt jelenthet mindenki számára, Orbán Viktor holdudvarából az európai parlamenti választás kapcsán – és főleg a voksolás eredménye után – egyre gyakrabban hangoznak el olyan mondatok, melyek azt sugallják, hogy a klímaváltozás nem is komoly dolog, csak az Európában egyre csak erősödő sorosista zöldpártok figyelemelterelő trükkje.

Ha szeretne értesülni a klímaváltozás újabb következményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Aláírta Biden az első rendeleteit, amelyekkel az olajipar útjába állna

Aláírta Biden az első rendeleteit, amelyekkel az olajipar útjába állna

"Covid-19 blues": már neve is van annak, amit érzünk

"Covid-19 blues": már neve is van annak, amit érzünk