szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Emberi mulasztás és a biztonsági protokollok hiánya miatt mintegy 10 hónapon át voltak jelen a kiberbűnözők a NASA Jet Propulsion Laboratory rendszerében.

Súlyos kiberbiztonsági incidenst hozott nyilvánosságra a NASA. A héten közreadott jelentés szerint a kiberbűnözők nagyjából 10 hónapon át férhettek hozzá az amerikai űrügynökség Jet Propulsion Laboratory (JPL) rendszereihez. A támadást egy engedély nélkül a hálózatra között, alig 10 ezer forintos eszköz, a Raspberry Pi miniatűr számítógép tette lehetővé. A hackerek nagyjából 10 hónapon át férhettek hozzá a hálózaton tárolt információkhoz.

Az Übergizmo beszámolója szerint a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) által működtetett pasadenai JPL a Marsra küldött robotok mellett a Szaturnuszhoz és a Jupiterhez küldött űrszondák irányításáért is felelős. A jelentés szerint a miroszámítógép segítségével mintegy 500 megabájt adatot (23 fájlt) sikerült eltulajdonítaniuk a bűnözőknek. Ezek közül legalább két fájl Curiosity marsjáró küldetéséről tartalmazott adatokat. Emellett az sem kizárt, hogy hozzáfétek a Deep Space Network néven ismert hálózat adataihoz is.

A beszámoló szerint a JPL biztonsági protokolljaiban komoly hiányosságok vannak, amely megnehezítik, hogy megakadályozzák, felderítsék vagy épp mérsékeljék a rendszert ért támadásokat.

A problémára válaszul több rendszert is lekapcsoltak a JPL-ről, hogy ezzel vegyék elejét az esetleges további adatvesztésnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány kiszervezte a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpontot is

A kormány kiszervezte a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpontot is

Fülöp herceg temetése képekben

Fülöp herceg temetése képekben

A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor

A YouTube-on indít saját műsort Friderikusz Sándor