szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Augusztus 19-én hivatalosan is lejár az amerikaiak Huawei ellen hozott szankcióinak felfüggesztése, de az ügyet jól ismerő informátorok szerint vasárnap újabb 90 nappal hosszabbíthatják ezt meg.

Május közepén súlyos döntést hozott meg az amerikai kormányzat: Donald Trump szükségállapotot rendelt el arra hivatkozva, hogy „megvédje az amerikai informatikai hálózatokat a külföldi ellenségektől”. Ez lényegében a Huawei elleni embargó bevezetését jelentette, amire elsőként a Google reagált: lényegében elvették a kínai cégtől az Androidot.

Néhány nappal később Washington jelezte, három hónapra felfüggesztik az amerikaiak a Huawei elleni intézkedéseket, hogy mindenkinek (mármint az amerikai cégeknek és kormányzati egységeknek) könnyebb legyen az átmenet. Bár azóta felpuhították a céget érintő korlátozásokat, hivatalosan még senki sem mondta ki, hogy vége az embargónak.

Éppen ezért kérdéses, hogy mi történik, ha augusztus 19-én lejár a korábban adott 90 napos határidő. A jelek szerint semmi, a Reuters információi szerint ugyanis az amerikai kormányzat újabb 90 napra fel akarja függeszteni a Huawei elleni intézkedéseket. Mindez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok novemberig tolhatja ki a most lejáró határidőt.

A Reuters szerint a hétvégén Dolanld Trump és Hszi Csin-ping kínai elnök telefonon fog beszélni egymással, hogy megvitassák a Huawei helyzetét. A cég eközben már felkészült arra, hogy mi lesz, ha végleg elveszítik például az Androidot: saját operációs rendszert fejlesztettek, amire szerintük 1-2 nap alatt át tudnának állni.

Ha szeretne értesülni a Huawei-jel kapcsolatos fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

A Népligetben mindig több volt, de talán nem marad mostohagyerek

Ezekkel a számokkal lehetett nyerni az ötös lottón

Ezekkel a számokkal lehetett nyerni az ötös lottón

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter

Engedné szórakozni a beoltottakat a német külügyminiszter