szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Huawei ellen hozott szankciók csak egy részét törölte el Donald Trump a szombati G20-as csúcson, a kínai vállalat pedig továbbra is ott virít az USA feketelistáján.

Bár a szombati G20-csúcstalálkozón Donald Trump amerikai elnök azt közölte, az USA visszavonja a Huawei ellen májusban hozott szankciókat, a kínai nagyvállalat egy hétfői hír szerint nem menekült meg teljesen.

Az amerikai elnök gazdasági tanácsadója a Fox News Sundaynek nyilatkozva úgy fogalmazott: a Huawei továbbra is ott van az amerikai kereskedelmi minisztérium május közepe óta létező feketelistáján, amelyen az Egyesült Államok nemzetbiztonságára vagy külpolitikai érdekeire potenciális veszélyt jelentő cégek szerepelnek. Larry Kudlow szerint mindez azt jelenti:

a szombati döntéssel a Huawei még nem kapott amnesztiát.

Trump az oszakai csúcson jelezte azt is, hogy a tiltás feloldása csak azokra a termékekre vonatkozik, melyek súlyos, nemzetbiztonsági problémát nem hordoznak, azt azonban már nem részletezte, pontosan mire gondol. (Bár a bejelentés szombaton történt, a Huawei még nem adott ki hivatalos nyilatkozatot az ügyben.) Kudlow a GSMArena cikke szerint azt is megjegyezte, hogy az engedély lényegében

a széles körben elérhető termékekre vonatkozik, ami azt sugallja, hogy a bizalom továbbra sem állt helyre.

Donald Trump májusban valóságos láncreakciót indított a Huaweire kirótt szankcióival, melyek következményeke a Google-t is fájdalmas lépésekre kényszerítette: a döntés értelmében a keresőóriás nem biztosíthatta az Androidot a Huawei számára, sem pedig hozzáférést olyan hangsúlyos szolgáltatásokhoz, mint a Google Play. Noha a tiltás eltörlése miatt a gyártó a későbbiekben is használhatja majd a platformot, nagy kérdés, mihez kezd az időközben már gőzerővel készülő rendszerével, amelyet szándékosan a szankciók miatt kezdtek fejleszteni. Egyesek úgy vélik, a Huawei nem kockáztat meg egy újabb, ehhez hasonló eseménysorozatot, és inkább kiadja a szisztémát, amely a korábbi hírek alapján most ősszel mutatkozhat be.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vége a találgatásoknak: Banksy elismerte, hogy ő készítette a nottinghami házfalon feltűnt graffitit

Vége a találgatásoknak: Banksy elismerte, hogy ő készítette a nottinghami házfalon feltűnt graffitit

Aggódnak a gyermekorvosok: akár a teljes házi gyermekorvosi rendszert megszüntetheti a kormány átalakítása

Aggódnak a gyermekorvosok: akár a teljes házi gyermekorvosi rendszert megszüntetheti a kormány átalakítása

Elítélték a siklósi kézilabdázót, aki ököllel ütötte a pályán az ellenfelét

Elítélték a siklósi kézilabdázót, aki ököllel ütötte a pályán az ellenfelét