szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyar idő szerint péntek reggel, a Huawei fejlesztői konferenciáján Richard Yu, a cég vezetője állt elő a kínaiak által fejlesztett operációs rendszerrel, amit Harmony OS-ként ismerhetünk meg.

Egy ideje már tudni lehetett arról, hogy a Huawei saját fejlesztésű operációs rendszerrel állna elő, ám az amerikai embargó kihirdetésére a kínai gyártó is felpörgette a motorokat. Hamar kiderült, a szoftvert HongMeng OS néven dobnák piacra, majd az is, hogy - a fejlesztők szerint – az Androidnál 60 százalékkal gyorsabb, más gyártók is átállhatnak rá. Ráadásul a Huawei-alapító szerint mindenre felmegy, és az Apple-nél is jobb lesz.

Aztán ahogy telt az idő, és az Egyesült Államok enyhített az embargón, kiderült: a Huawei rendszere valójában nem okostelefonokra készül. Bár eredetileg őszre ígérték a HongMeng OS bemutatását, nemrég már arról lehetett hallani, hogy ezen a héten debütálhat a platform, sőt, még egy okostelefont is kiadnak majd, amin már ez fog futni. Bár utóbbiról egyelőre nincs hír, előbbit péntek reggel előhúzták a kalapból.

A Huawei fejlesztői konferenciája, a Huawei Developer Conference magyar idő szerint péntek reggel nyitotta meg a kapuit. A program rögtön egy nagy bejelentéssel kezdődött:

bemutatták a cég új operációs rendszerét.

©

Richard Yu, a Huawei vezére Harmony OS néven mutatta be a cég által fejlesztett operációs rendszert. A szakember szerint a jelenlegi operációs rendszerekkel – Androiddal és iOS-szel – a legnagyobb probléma az, hogy túlságosan fragmentáltak. Az Apple és a Google is külön-külön OS-t készített például az okostelefonokra, táblagépekre, okosórákra és laptopokra, ugyanakkor szerinte ez nem lehet megoldás, hiszen mind ugyanarra az alapra épülnek, így nem működhetnek tökéletesen. Ráadásul egyre több eszköz készül, aminek különböző operációs rendszerek kellenének, így lényegében ez az irány nem tartható.

Yu szerint a Harmony OS-t ezzel szemben úgy készítették el, hogy – a korábbi híreknek megfelelően – minden eszközön képes legyen futni, és annyi erőforrást használjon, amennyire ehhez épp szüksége van. A Huawei-vezér úgy látja, ennek köszönhetően nemcsak sokkal gyorsabb, de a jelenleginél jóval biztonságosabb is lesz a kínai operációs rendszer.

©

A fejlesztéseket még 2017-ben kezdték el. Ekkor készítették el a mikrokernel 1.0-ás verzióját. Az idei évben – az amerikai embargó miatt – felgyorsult a fejlesztés, ezért már több eszközön is működhet az OS. A tervek szerint 2020-ban érkezik a 2.0-ás, 2021-ben pedig a 3.0-ás verzió, ugyanakkor Richard Yu szerint már most is át tudnának állni rá, az ugyanis nem ütközik semmilyen különösebb nehézségbe. A cég nagyjából

1-2 nap alatt le tudná cserélni az Androidot.

Az első eszközt, amin rajta lesz a Harmony OS, szombaton mutatják majd be, méghozzá a Honor márkaneve alatt.

Richard Yu ugyanakkor kiemelte, a közeljövőben a partnereik miatt továbbra is elkötelezettek lesznek az Android használata mellett, ám most már van egy B-tervük arra az esetre is, ha az Android valamiért nem maradhatna tovább az eszközökön.

További fontos adalék, hogy a Harmony OS nyílt forráskódú lesz, így lényegében bármelyik készülékgyártó dönthet úgy, hogy saját iterációt telepít az eszközére.

Ha máskor is tudni szeretne lemaradni a Huawei újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina

Szerbiába már szombaton jön egymillió kínai vakcina

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér