szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokadik alkalommal sem változtatott a Facebookon terjedő álhírek és politikusi hazugságok kapcsán alkotott véleményéről Mark Zuckerberg.

“A Facebooknak nem feladata igazságot tenni vagy két állítás igazságtartalmát vizsgálnia. Ez a felhasználók dolga, akik véleményem szerint látják a különbségeket” – erről beszélt a CBS This Morning című műsorában Mark Zuckerberg, akit ezúttal felesége, Priscilla Chan oldalán interjúvoltak meg.

A műsorvezető többször hangsúlyozta, hogy a Facebookon megjelenő információk nem mindegyike igaz, álhírek terjednek, egyes politikusok pedig hazugságokat állítanak. Zuckerberg minderre úgy reagált, szerinte fontos, hogy az emberek maguk döntsék el, hisznek vagy sem annak, amit a hírfolyamukon látnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

a Facebook-vezér szerint nem a hazugság közzétévőjével van gond, hanem azzal, aki elhiszi.

Ráadásul egy akkora vállalat, mint az övék, nem alkalmazhat cenzúrát, egy demokráciában ez nem lehetséges – folytatta Zuckerberg.

A műsorvezető, Gayle King a cég dolgozói által írt levélre is felhívta a Facebook alapítójának figyelmét. Ebben az alkalmazottak arra kérték Zuckerberget, keményebben lépjenek fel a bizonyíthatóan hamis állításokkal szemben, hiszen a tétlenség a vállalatnak sem tesz jót.

Az alapító-vezérigazgató szerint ez azért sem lehetséges, mert sokkal bonyolultabb ügyről van szó, és – tette hozzá – a cégen belüli emberek is eltérően nyilatkoznak erről. Az egyik tábor ezt akarja, a másik azt.

Mark Zuckerberget hosszú ideje kritizálják saját munkatársai is, amiért a Facebook a fizetett hirdetésekből sem irtja ki a hazugságokat, még akkor sem, ha az egy politikustól származik. Ez azóta lehetséges, hogy a közösségi oldal lazább szabályokat hozott, így a képviselők (szinte) bármit megengedhetnek maguknak a Facebookon.

Az ügyet bonyolítja, hogy Zuckerberg nemrég munkaebéden vett részt Donald Trump amerikai elnöknél Washingtonban. Hogy miről egyeztettek, azt már nem tudni, ráadásul sem a Facebook, sem a Fehér Ház nem adott ki erről szóló nyilatkozatot, így az elhangzottak titokban maradtak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

Visszafordítják az autósokat a Normafáról, ha betelt a parkoló

Visszafordítják az autósokat a Normafáról, ha betelt a parkoló

Perek özöne zúdulhat a Fehér Ház kapuján kilépő Trumpra

Perek özöne zúdulhat a Fehér Ház kapuján kilépő Trumpra