szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb biztonsági rést talált a Kaspersky a Windows 7 és Windows 10 rendszerekben. A probléma nem csak elméleti, a biztonsági rést kihasználó támadások nyomaira is bukkantak. A kiberbiztonsági cég először a Microsoftnak szólt találatáról, a redmondiak pedig elkészítették a hibajavítást – érdemes mielőbb telepíteni.

A Windowsbéli problémára novemberben találtak rá a Kaspersky szakértői, majd azonnal értesítették a Microsoftot. A biztonsági rést nulladik napi sebezhetőségként azonosították, ez arra utal, hogy az eddig kifejlesztett biztonsági megoldások nem voltak képesek azonosítani és "megfogni" a résen át próbálkozó támadásokat – ráadásul mielőtt elkészülhetett volna a hibajavítás, a Kaspersky szerint voltak, akik már ki is használták a hibát. A támadók távolról is magas szintű jogosultságokat szerezhetnek (szereztek) áldozataik számítógépén, így hozzáférve annak tartalmához vagy különféle programkódokat futtatva rajta.

A sérülékenység a Windows egyik komponensében, a Win32k fájlban található. Mivel az érintett elem több Windows-verziónak is része, a Kaspersky szerint nem csupán a régebbi kiadások, mint a Windows 7, hanem az olyan újabb rendszerek is érintettek, mint a Windows 10. Fontos, hogy a probléma nem mindegyik szoftververzióban van benne – aki mindig a lehető legfrissebben tartja számítógépét, és minden frissítést telepít, annak nem kell aggódnia. Illetve már a többieknek sem, hiszen a Microsoft kiadta a mindenki számára elérhető hibajavítást.

A Kaspersky azt javasolja a felhasználóknak, hogy telepítsék az elérhető összes Windows-frissítést. Windows 10 esetén a Gépház Frissítés és biztonság szekciójában érdemes – egyébként nem csak most, hanem rendszeres időközönként – keresni és telepíteni az új frissítéseket, az operációs rendszer korábbi verzióját használók a Vezérlőpult Windows Update pontjára kattintsanak.

A frissítések, illetve a javítás telepítésével a Windowsban keletkezett lyuk eltűnik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hat év börtönt és 6 milliós vagyonelkobzást kérnek Boldog Istvánra

Hat év börtönt és 6 milliós vagyonelkobzást kérnek Boldog Istvánra

Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet

Totálisan kirabolták, de jelen van az 1956-os Intézet

Megjelent a rendelet, amelyből kiderül, hogyan kapják vissza a iparűzési adót a kisebb települések

Megjelent a rendelet, amelyből kiderül, hogyan kapják vissza a iparűzési adót a kisebb települések