szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az előző évhez képest 85 százalékkal nagyobb területen irtották ki az esőerdőt Amazónia észak-brazíliai részén 2019-ben – derült ki a legfrissebb hivatalos adatokból.

A brazil Országos Űrkutatási Intézet adatai szerint tavaly 9166 négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el a térségében, ami az elmúlt öt év legkiterjedtebb erdőirtása volt az országban. 2018-ban 4946 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki Amazónia észak-brazíliai részén. Az adatokat a műhold alapú DETER rendszeren keresztül gyűjtötték, amely valós időben követi nyomon a térségben zajló erdőirtást.

Az éles növekedés Jair Bolsonaro brazil elnök hivatalba lépésével esett egybe. A klímaszkeptikus elnök enyhítette az Amazónia természeti kincseinek kiaknázására vonatkozó szabályozásokat.

Az Amazonas térségében pusztító tavalyi erdőtüzeknek jelentős visszhangja volt világszerte, diplomáciai viszályt eredményezve Bolsonaro és az európai vezetők között. A legfrissebb hivatalos adatok szerint az amazóniai esőerdőben pusztító tüzek száma az előző évhez képest 30 százalékkal emelkedett 2019-ben, elérve a 89 178-at.

[Megölik a Föld "tüdejét", ha tovább folytatódik a brazil fakitermelés]

A Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi emberi jogi szervezet a héten felszólította Bolsonarót környezetügyi politikájának megváltoztatására, mondván, hogy az elősegíti a szándékos erdőirtásokat és az erdőt óvó emberek elleni támadásokra sarkall.

Az elmúlt hónapokban három őslakost öltek meg két külön incidensben az északkelet-brazíliai Maranhao államban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapesten forgattak James Bond-utánzat akciófilmet A kaptár sztárjával

Budapesten forgattak James Bond-utánzat akciófilmet A kaptár sztárjával

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya

Merkely: Most semmi esélyét nem látom annak, hogy nyissunk

Merkely: Most semmi esélyét nem látom annak, hogy nyissunk