szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kiszivárgott dokumentum szerint az Európai Bizottság (EB) szeretné jobban megismerni az arcfelismerés mögötti technológiát és hatását. Amíg a biztosok komolyabban is végiggondolják a lehetséges következményeket, átmenetileg betiltanák annak használatát.

Nyugtalanok az EU új vezetői az arcfelismerés technológiája miatt, ezért átmenetileg minden nyilvános helyről (köztük bevásárlóközpontokból és vasútállomásokról) száműznék azt. A cél az uniós lakosság totális megfigyelésének elkerülése és a kockázatok megelőzése – írta a BBC, amely szerint minderről egy kiszivárgott javaslat alapján tudni.

A tervezetet Margrethe Vestager, az Európai Bizottság (EB) digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke, valamint a belső piacokért felelős uniós biztos, Thierry Breton jegyzik. Ők úgy vélik: a technológia alapos kiismerésére van szükség, illetve az azzal kapcsolatos hatások elemzésére. Amíg ezek elkészülnek (várhatóan néhány év elegendő lesz rá), az uniós döntéshozók az arcfelismerés átmeneti betiltását javasolják.

Az egyelőre vázlat formájában létező dokumentum a 2018 májusában életbe lépett uniós adatvédelmi rendeletet, a GDPR-t (General Data Protection Regulation) veszi alapul.

Mindent látnak. Mindent is.
©

Az arcfelismerés a világ majdnem minden részén alkalmazott technológia. Legismertebb kormányzati alkalmazója talán Kína, ahol például egy ideje új mobilt is csak szoftveres arcazonosítás után lehet vásárolni. Mind Kínában, mint a világ más országaiban a hatóságok azt hangsúlyozzák, biztonsági okok miatt élnek a technológia adta lehetőségekkel. De az arcfelismerés a kereskedelmi egységek számára is érdekes: amerikai boltok még több helyen bevezetnék, hogy a vásárló számára azonnal személyre szabott ajánlatokat tudjanak megjeleníteni, és fokozzák az egy-egy termékre irányuló figyelmet.

Az EU új vezetőinek főleg ezzel van gondjuk, az adott személyről egész profilt alkotó rendszerek ugyanis hibázhatnak, támadhatók, a begyűjtött adatok pedig – például egy sikeres hackertámadás után – ellophatók. A kockázatok kiértékelése reményeik szerint olyan változásokat is eredményezhet, amellyel elkerülhetők a fenti problémák. A javaslatban említik is, hogy a vizsgálati időszak alatt új (az állampolgárt és adatait védő) eljárások kidolgozására lehet szükség.

A valószínűleg már februárban Ursula von der Leyen elnök elé terjesztendő dokumentumban arról is szólnak, hogy az adatvédelmi kockázat kiértékelése nem a technológiai fejlődés lassítását célozza, ellenkezőleg: az EU e téren is szeretné megelőzni a régió többi tagját, de ha lehet, nem minden áron.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bedő Iván Tech

Matula bácsiból szénbányász lett, Jakupcsek Gabriellából fiatal fiú, Stohl Andrásból pedig közgazdász

Matula bácsiból szénbányász lett, Sztarenki Dórából bennszülött, Jakupcsek Gabriellából fiatal fiú, Stohl Andrásból pedig közgazdász. De nemcsak a tőle talán távolabb álló magyar film- és médiaszereplőket minősítette át a világ egyik legjobb képfelismerő algoritmusa, hanem ismert nemzetközi személyiségeket is. Mao Ce-tung a londoni City pénzembereként jelent meg, Halle Berry pedig csak ennyit jelentett neki: egy arc.

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

Profil: Orbán mindig külső ellenséget keres – ezért támadja a külföldi újságírókat

50-100 ezer kamiont kellene leterelni a magyar utakról, hogy teljesíteni tudjuk az EU klímacéljait

50-100 ezer kamiont kellene leterelni a magyar utakról, hogy teljesíteni tudjuk az EU klímacéljait

Az én hetem: Lackfi János kést rántott, pedig nem is gondolták volna róla

Az én hetem: Lackfi János kést rántott, pedig nem is gondolták volna róla