szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Immár nem csak aláírásra van szükség, ha valaki új SIM-kártyát igényel Kínában. Az arcát is adnia kell hozzá.

A kínai állampolgárok mostantól csakis úgy igényelhetnek új SIM-kártyát (és ezzel vadonatúj készüléket) a szolgáltatótól, ha arcukat előbb beszkennelték hozzá. A lépéssel egy fokkal magasabb szintre lépett a diktatórikus országban mindenkit ellenőrzése alatt tartó állami rendszer – írta a The Next Web.

Az ellenőrzés december 1-jén lépett hatályba, kötelező jelleggel.

Arról, hogy az új mobil vásárlásához nemcsak aláírásra, hanem az ügyfél beszkennelt arcára is szükség lesz, szeptemberben jelentek meg hírek. A vonatkozó törvényt a kínai elektronikai és információtechnológiai minisztérium dolgozta ki. A kínai kormány a lépéstől a telefonos csalások visszaszorítását várja, ezek ugyanis gyakori bűncselekmények az ázsiai országban.

A The Next Web azt írja, az arcszkennelés mára mindennapos ellenőrzési módszerré vált Kínában: a technológiát a tömegközlekedésnél és a banki kölcsönök felvételekor is alkalmazzák. A rendszerrel hitelesíteni tudják az embereket, az ügyintézők pedig meggyőződhetnek róla, hogy valóban azzal a személlyel kötnek üzletet, akik előttük ül. Legalábbis ez a hivatalos magyarázat.

A kínai állampolgárok mindennapjait ugyanis már most is számos rendszer nyomon követi, ezek pedig a hatalom dolgát is könnyebbé teszik: még több információt lehet begyűjteni a megfigyelt személyről. Az arcfelismeréses megoldás mellett egy tesztüzemben működő közösségi kreditrendszert is alkalmaz a kínai állam, amely képes eldönteni, ki a "jó" és a ki a "rossz" állampolgár. Akit rossznak bélyegeznek, számos dologban hátrányt szenved. A fejlesztést állítólag a vállalkozásokra is kiterjesztenék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
3000 éves sírokat találtak az Andrássy-kastély udvarán

3000 éves sírokat találtak az Andrássy-kastély udvarán

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény